Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Varningen: 60 engelska klubbar kan gå i konkurs

60 engelska fotbollsklubbar kan gå i konkurs på grund av coronapandemin.
Det fruktar Huddersfields ägare Phil Hodgkinson.
Fotboll • Publicerad 25 maj 2020
Huddersfield (i blått och vitt) åkte ur Premier League förra säsongen. Arkivbild.
Huddersfield (i blått och vitt) åkte ur Premier League förra säsongen. Arkivbild.Foto: Rui Vieira/AP/TT

Huddersfield åkte förra säsongen ur Premier League och låg på 18:e plats i The Championship när coronakrisen avbröt ligaspelet i mars.

I en intervju med brittiska BBC vädrar klubbens ägare sin oro för hur hela den engelska fotbollspyramiden kan ödeläggas till följd av pandemi. Han upplever att det inte finns några planer för hur de ekonomiska effekterna ska hanteras på lägre nivå i seriesystemet.

"Något måste göras"

Annons

Phil Hodgkinsons förslag? Betydande lönesänkningar för spelare i alla serier tills att fotbollen kan spelas inför publik igen.

– Situationen är inte spelarnas fel men de måste bidra till lösningen, för om klubbarna går under så är inte deras kontrakt någonting värda. Jag tycker att PFA (spelarföreningen) borde acceptera lönesänkningar på 30 till 50 procent så länge åskådarna inte får komma in, säger han.

– Det är en idé. Kanske är det inte den bästa, men något måste göras. Alla vet vad som väntar oss och just nu sticker folk huvudet i sanden.

"Upphöra att existera"

Phil Hodgkinson vittnar om hur flera klubbar för tillfället är ekonomiskt hårt pressade och precis lyckas "hålla huvudet ovanför vattenytan".

– Antingen måste fotbollen enas om en plan som gör att klubbarna överlever tills de börjar tjäna pengar igen, eller så kommer 50–60 klubbar att upphöra att existera. Jag menar verkligen att det är så många, säger han och tillägger att Huddersfield kommer att tappa uppemot tio miljoner pund, motsvarande knappt 120 miljoner kronor, på grund av pandemin.

Klubbarna i The Championship har precis fått tillstånd att återuppta träning i grupp men när ligaspelet kan återupptas är osäkert.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons