1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Norske VM-guldmedaljören bekräftar petning

VM-guldmedaljören Martin Johnsrud Sundby petas från landslagstruppen kommande säsong, det bekräftar den norska skidstjärnan för NRK.
Martin Johnsrud Sundby petas från landslaget efter 12 raka år i truppen, bekräftar han själv för NRK. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Enligt NRK ska den norska skidtruppen bantas från 15 till 12 herråkare kommande säsong. En konsekvens av detta blir att Martin Johnsrud Sundby ställs utanför laget för första gången på 13 år.

– Det är en otroligt konstig känsla. Men mitt mål är detsamma. Jag ska ta medaljer på VM i vinter. Men med andra premisser och premisser jag inte har koll på. Det är vemodigt, säger han till NRK.

Sundby, som tog guld på 15 kilometer på VM i Seefeld i fjol, kommer från en tung säsong resultatmässigt utan en enda individuell pallplats, men han sade nyligen till VG att han är "supermotiverad" för kommande säsong. Enligt NRK blir den säsongen, med VM i Oberstdorf 2021, 35-åringens sista i karriären.

Och satsningen mot den får ske i egen regi – något som trots allt inte kommer som en jätteöverraskning för norrmannen som nämner sin familjesituation (frun väntar parets tredje barn i maj) som en del i varför han inte varit med lika mycket i gruppen den senaste tiden.

– Jag har haft bra resultat som har räddat platsen för mig lite grann. Men jag har fått en speciallösning under lång tid. Nu har jag haft en skitvinter och då blir det svårt att snickra ihop en speciallösning när du sportligt inte heller är speciellt kvalificerad, säger han till NRK.

– Det fysiska har jag koll på. Det är det här andra som jag måste ta ställning till. Det blir en märklig situation. I sommar kommer jag säkert att drömma mig tillbaka till den tiden när alla fixade allt åt mig.

Norska skidförbundet, som ska presentera laguttagningen på tisdag, har inte kommenterat saken ännu.