Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tandprojekt ska lösa hockeyns gåta

Att damishockeyn är hårt drabbad av hjärnskakningar förbryllar. Ett tandskyddsprojekt i Leksand har i alla fall kommit ett steg närmare ett svar.
Ishockey • Publicerad 21 maj 2020
Leksands Hanna Sköld deltog i tandskyddsprojektet som syftar till att minska hjärnskakningar inom ishockeyn.
Leksands Hanna Sköld deltog i tandskyddsprojektet som syftar till att minska hjärnskakningar inom ishockeyn.Foto: Ulf Palm/TT

Det är nästan lika vanligt med hjärnskakningar i damligan SDHL som i herrligan SHL, trots att damerna har ett annat regelverk och inte får tacklas i samma utsträckning som herrarna. I genomsnitt sker det 1,2 hjärnskakningar per omgång i ligorna.

Dessutom får kvinnor många hjärnskakningar på träning. Enligt internationell statistik är det bara i professionell herrugby som man får fler hjärnskakningar på träning.

Mätte huvudrotationer

Annons

Det så kallade tandskyddsprojektet ingår i svensk ishockeys projekt Nollvision, vars mål är att få bort hjärnskakningarna från hockeyn. Leksands SDHL-spelare bar tandskydd som mätte huvudrotationer och västar med sändare mellan skulderbladet som visade var de befann sig på isen. Dessutom filmades både matcher och träningar.

– Det var jättespännande och kul att vi fick testa det här. Det har varit mycket prat om hjärnskakningar de senaste åren och vi har diskuterat det mycket. Det är ju många som fått avsluta sina karriärer efter att återkommande fått hjärnskakningar, säger Leksandsforwarden Hanna Sköld.

Slutsatserna som Swarén, forskare i biomekanik vid Högskolan Dalarna och Sveriges Olympiska Akademi, kunnat dra från mätningarna visar att smällarna som spelarna fick mot huvudet kom rakt framifrån och uppe på hjässan. Det fanns inget samband mellan att de som tacklades mest också fick flest smällar mot huvudet. Och smällarna som spelarna fick var enligt mätningarna förhållandevis kraftiga.

– Därför beslutades att också mäta på killar, det blev Leksands J20 superelit, säger Swarén.

Kollisioner en hypotes

Jämförelsen mellan dam- och herrlag visade att herrspelarna fick fler smällar mot huvudet, men oftast väldigt små.

– Vi har inga belägg, men en tydlig hypotes är att tjejerna får smällarna när de krockar med en annan spelare när de inte är beredda på det eftersom de tittar ner, säger Swarén.

– Kanske är killarna mer medvetna, att de skannar av isen hela tiden och håller sig borta från de situationerna eftersom de är medvetna om att de kan bli tacklade.

Hanna Sköld säger att det kan ligga något i att herrspelare är mer alerta för att de vet att de kan bli tacklade.

– Eftersom vi inte har tacklingar vet jag personligen att man är mer avslappnad i kroppen. När jag spelade med killarna visste man att man kunde åka på en smäll lite när som helst, säger hon.

– Så egentligen kanske det skulle vara bättre att vi fick tacklas, så vi också blev mer beredda på det.

Låg träningsaktivitet

Annons

Genom sändarna på ryggen gjordes en upptäckt som både Mikael Swarén och projektledaren för Nollvision, hockeydomaren Morgan Johansson, ställer sig frågande kring: att damspelarna hade mycket lägre aktivitetsgrad på träning än i match.

– Både tjejerna och killarna låg på ett belastningsindex på runt 170 i match. Killarna hade ungefär samma belastning på träningen medan tjejerna låg på 70, säger Johansson.

– Vi vet inte om det kan ha någon påverkan på att det sker många hjärnskakningar på träningar, att man inte är riktigt påslagen på träningarna.

En annan tänkbar förklaring till varför damspelare drabbas av så många hjärnskakningar är att de har sämre nackmuskulatur än herrspelare. Det kan också finnas en hormonell förklaring, att hjärnskakningar sker vid en viss tidpunkt i menstruationscykeln.

– Det kan vara en kombination av hormon, att tjejer har mindre muskelmassa i nacken och lite om orienteringen på isen, säger Swarén.

Riktade insatser

Även om inga slutsatser hittills kunnat dras jobbar Morgan Johansson med att sätta ihop ett utbildningspaket som sträcker sig från hockeyskolan upp till J18-nivån.

– Och tack vare utredningen i Leksand kan vi göra skillnad i utbildningen för hockeygymnasierna redan nu och göra utbildningsinsatserna mer riktade. För tjejerna handlar det om att de ska få mer bålstabilitet och benstabilitet (för att orka hålla upp kroppen) och anpassa övningar så att de lär sig titta upp mer, säger Johansson.

Trots att Nollvisions arbete bara har hållit på i knappt 1,5 år har antalet hjärnskakningar på elitnivå i svensk hockey gått ner den senaste säsongen – med 37 procent på damsidan och 27 procent på herrsidan.

– En professor i information sade att man kan få bort 70 procent av ett beteende genom att prata om det. Så jag tror att vi är på rätt väg, men det är mycket jobb kvar, säger Johansson.

Projektet är tvåårigt, men Morgan Johansson hoppas att det ska få fortsätta mycket längre.

Fakta: Hjärnskakningar i SHL/SDHL

SHL

2019-20: 52.

2018–19: 64 (71 inklusive slutspel).

2017–18: 68.

2016–17: 54.

2015–16: 49.

2014–15: 34.

SDHL (ingen statistik dokumenterad före säsongen 2018–19):

2019-20: 22 (inklusive slutspel)

2018–19: 30 (35 inklusive slutspel).

Skadeorsak i SHL säsongen 2018–19: tackling: 48, kollision: 9, oklart: 4, puck: 3, fall: 2, ej angivet: 2, slagsmål: 1, klubba: 1, kamp om puck: 1.

Källa: Svenska ishockeyförbundet.

Fakta: Hjärnskakningar i SHL/SDHL

Nollvisionsprojektet involverar Svenska ishockeyförbundet, SDHL, SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan och finansieras även av försäkringsbolag, banker, hockeyutrustningsföretag, Arbetsgivaralliansen och Sico. Projektet startade 2019 och ska avslutas 2021.

Delprojekt:

Utbildning: Ett stort utbildningspaket där stora delar av svensk hockey utbildas – spelare, ledare, domare, föräldrar. Spelare utbildas bland annat i att kunna ta emot tacklingar och skydda sig bättre, samt i attitydfrågor.

Regler: Infört regeln om förbud mot sen tackling mot spelare som inte längre har pucken, påverkat reglerna kring målgården för att skydda målvakterna, infört rapporteringssystem för hjärnskakningar i SDHL, SHL, hockeyallsvenskan och J20 superelit.

Axelskydd: KTH mäter axelskyddens påverkan på hjärnskakningar. Säsongen 2018-2019 orsakades 70 procent av hjärnskakningsfallen av att axelkåpan slog upp mot spelarens huvud.

Hastigheten: KTH ska studera hastigheten på hockeyspelare med en utvecklad metod där man tittar på hur mindre isrinkar påverkar farten och kraften i smällarna. Görs i samarbete med norsk ishockey.

Nackmuskulatur: Forskning visar att spelares nackmuskulatur påverkar förmågan att ta emot en tackling och därmed även skaderisken. Djurgårdens SDHL-lag har gjort fysiska tester och spelarna har sedan fått individuella träningsprogram för att stärka upp nackmuskulaturen.

Tandskydd: Det avslutade projektet i Leksand. Nästa steg är att kombinera fler mätningar med tandskydd och video, samt att jobba med biomarkörer i blod för att se hur blodvärdet påverkas vid hjärnskakningar. Parallellt med detta jobbar KTH med simuleringar baserade på sensor- och videodata från Leksand. Målet är att utveckla ett automatiskt system som kan känna efter och identifiera smällarna mot huvudet i syfte att täcka in alla matcher och träningar utan att klubbarna behöver ta till extra resurser.

Hjälmar: Mikael Swarén har analyserat hjälmar och diskuterar om materialet i hjälmarna kan tjockas till för att absorbera mer energi. Ska även testa alla hjälmar som använts under en säsong och jämföra med nya för att se om det finns slitage på hjälmarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons