Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pressen på Haaland i tyska toppmötet

Robert Lewandowski gör som han brukar göra år ut och år in – öser in mål för sitt Bayern München.
Med 27 mål på 25 matcher hittills toppar han skytteligan.
Erling Braut Haaland är en bra bit efter – men inte om målsnitt per match får gälla. Norrmannen står på tio mål efter lika många ligamatcher.
Nu möts de på planen.
Fotboll • Publicerad 25 maj 2020
Erling Braut Haaland. Arkivbild.
Erling Braut Haaland. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Lewandowski har vräkt in mål i Bundesliga, först för Dortmund under fyra år och sedan 2014 för Bayern. På tisdagskvällen möts klubbarna.

Med bara sju omgångar kvar står det klart:

Annons

Det måste bli Dortmunds och Haalands kväll på folktomma Signal Iduna Park – annars är det rena rama autobahn fram till ännu ett ligaguld för Bayern.

Giganten har ett försprång på fyra poäng. Seger – i så fall klubbens sjunde raka i serien – och det ska till en rejäl genomklappning under sommarens avslutande omgångar för att Dortmund eller tabelltrean Leipzig ska kunna smita förbi.

I fajten mellan skyttekungarna ligger pressen alltså på 19-årige Haaland.

41 mål var under säsongen

Norrmannen och den nästan tolv år äldre Lewandowski står båda på totalt 41 mål på 35 matcher (alla tävlingsmatcher inräknade) den här säsongen.

Haalands mäktiga genombrott med Salzburg i Champions League gav honom ett kontrakt med Borussia Dortmund. Där har han inte gjort någon besviken. Och inför toppmatchen möts han av respekt från Bayern Münchens tränare Hansi Flick.

– Haaland är en enormt stor talang. Han har ett enormt sug efter mål. Han vill avsluta anfallen. Han skapar en kraftig dynamik. Han är bastant men också rörlig, men vi får inte bara hålla koll på honom, säger Flick enligt NTB.

Sedan tränaren Lucien Favre valde grunduppställningen 3–4–3 har Dortmund fått en stabilare defensiv, något som kan behövas mot ett Bayern som gjort 80 mål på 27 matcher.

Värvningarna av Emre Can och Haaland under vinteruppehållet var lyckosamma och precis som Bayern har Dortmund sex raka segrar i ligan.

Får tillbaka Hummels

Att Bayern vann det senaste mötet med 4–0 hemma i München betyder inget för Favre.

– Vi tänker inte på den matchen, den har vi lagt bakom oss. Vi spelade inte bra. Vi spelar numera med ett system som passar truppen bättre och med förstärkningarna Emre Can och Erling Braut Haaland har vi höjt oss i kvalitet, säger Favre enligt Reuters.

Annons

Mer aktuellt inför toppmötet:

+ Dortmunds lagkapten Marco Reus och försvararen Dan Axel Zagadou är båda skadade och missar matchen. I gengäld räknar Dortmund med att mittbacken Mats Hummels och mittfältaren Axel Witsel är spelklara efter skador. Hummels klev av i halvtid senast mot Wolfsburg på grund av smärtor i ena hälen. Belgiske landslagsmannen Witsel har inte spelat sedan ligan återstartade.

– Vi får vänta in i det sista, men till 99 procent tror jag att Mats spelar. Axel tränade och kan vara aktuell för truppen, säger Lucien Favre.

+ Bayern saknar skadade mittfältaren Thiago Alcantara.

Fakta: Skytteligan i Bundesliga

27 mål: Robert Lewandowski, Bayern München.

24: Timo Werner, Leipzig.

14: Jadon Sancho, Dortmund.

12: Robin Quaison, Mainz.

11: Sebastian Andersson, Union Berlin, Jhon Cordoba, Köln, Serge Gnabry, Bayern München, Rouwen Hennings, Düsseldorf, Florian Niederlechner, Augsburg, Marco Reus, Dortmund, Wout Weghorst, Wolfsburg.

10: Erling Braut Haaland, Dortmund, Kai Havertz, Leverkusen.

Fakta: Skytteligan i Bundesliga

Tisdag 26 maj: Dortmund–Bayern München, Bremen–Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt–Freiburg, Leverkusen–Wolfsburg.

Onsdag 27 maj: Leipzig–Hertha Berlin, Augsburg–Paderborn, Düsseldorf–Schalke, Hoffenheim–Köln, Union Berlin–Mainz.

Fredag 29 maj: Freiburg-Leverkusen.

Lördag 30 maj: Hertha Berlin–Augsburg, Mainz–Hoffenheim, Schalke–Bremen, Wolfsburg–Eintracht Frankfurt, Bayern München–Düsseldorf.

Söndag 31 maj: Mönchengladbach–Union Berlin, Paderborn–Dortmund.

Måndag 1 juni: Köln–Leipzig.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons