Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Brasiliens president vill tillåta fotboll

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill att landets fotbollsligor drar i gång igen, trots coronaläget.
Enligt presidenten löper fotbollsspelare liten risk att drabbas allvarligt av covid-19 och han säger att många spelare har det svårt ekonomiskt.
Fotboll • Publicerad 31 maj 2020
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Enligt officiella uppgifter har nära 28 000 personer avlidit i Brasilien till följd av covid-19. Och trots att man fortfarande dagligen rapporterar om många nya smitto- och dödsfall vill presidenten att fotbollen, som pausades i mitten av mars, ska dra i gång igen. Han sade nyligen i en radiointervju att fotbollsspelare löper liten risk om de smittas med coronaviruset.

– Eftersom fotbollsspelare är unga idrottsmän så minskar risken drastiskt för dödlig utgång om de skulle smittas med viruset, säger han.

Annons

Han har även hänvisat till sin egen idrottsbakgrund då han i mars sade att han troligtvis bara skulle få en mild förkylning om han smittades.

Bolsonaro säger att motivet till att få i gång fotbollen igen är ekonomin.

– Spelarna måste överleva på något sätt, säger han och påpekar att även om det inte går någon nöd på de välbetalda storstjärnorna så finns det många spelare i de lägre ligorna som måste spela "för att ge sina familjer mat".

Men det är inte upp till presidenten att bestämma när spelet kan börja igen utan de lokala myndigheterna. Bland annat har Rios borgmästare Marcelo Crivella godkänt att träning återupptas i juni och att matchspel ska kunna komma i gång i juli.

Men sportjournalisten Mauro Cezar Pereira säger att det hela känns förhastat.

– Det återspeglar det faktum att vissa klubbar är djupt skuldsatta och beroende av sändningsintäkter. Bundesliga-omstarten förstärkte hetsen. Men till skillnad från i Tyskland så stiger infektionskurvan fortfarande i Brasilien, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons