Visor och dans på Ljungbackastämman

Under söndagen arrangerade Stefan Sigfalk-Sandberg vis- och folkfestivalen Ljungbackastämman för sjunde gången.
Eva och Christer Eriksson, medlemmar i Asarums folkdanslag.
Foto: Enes Mehmedagic

Stefan Sigfalk-Sandberg var jättenervös en timme innan start. Hela året har han planerat för årets visfestival från sin bas i Schweiz, men nu hade regnet tagit sitt grepp om Ebbalycke. Men det sprack upp och den sjunde upplagan av Ljungbackastämman gick till historian som en solig sådan.

Stefan Sigfalk-Sandberg bor till vardags i Schweiz och spelar i ett keltiskt folkmusikband, men på somrarna är han på gården.
Foto: Enes Mehmedagic

– Det kommer fyllas upp med folk under dagen och jag förväntar mig ytterligare två eller trehundra personer, säger arrangören och spelmannen och berättar att kommer bli extra kul att se Jenny Almsenius:

– En blivande stjärna, försäkrar han.

Stefan Sigfalk-Sandberg är till vardags boende i Schweiz och spelar i ett band med inriktning mot keltisk folkmusik. Sedan sju år tillbaka arrangerar han folk- och visfestivalen på gården Ljungbacka, där han tillbringade barndomen. Festivalen drar långväga gäster emellanåt.

– Vi har haft amerikaner från Florida här ett par år i rad. Men de kommer tyvärr inte detta året, men nästa. De hörde om festivalen på en hawaiiansk radiostation, säger han.

Dagen till ära hade medlemmar ur Asarums folkdanslag klätt upp sig i folkdräkter, Kerstin och Bo Thengius visade upp smidiga fötter tidigt.

Kerstin och Bo Thengius.
Foto: Enes Mehmedagic

– Vi har varit gifta sedan 1600-talet, skrattar Kerstin Thengius och fortsätter:

– Vi dansar olika danser, som till exempel vals och det bästa med att dansa är att man blir så glad av det och så är det en bra form av motion.

Bandet I dur & moll består av sju personer vanligtvis men under festivalen fanns enbart Eva Jörgensen, Mikael Svensson, Miriam Strömblad och Bo Perbrink på plats.

När klockan slår om till öppen scen går bandet I dur&moll upp på scenen i en kvart, och i ena hörnet av trädgården sitter Anders Andersson på sin fyrhjuling.

– Jag är handikappad så det är väldigt praktiskt. Jag bor bara 300 meter härifrån. Det är väldigt trevligt med festivalen här, det finns inget annat som händer. Så man får passa på att vara här och lyssna till musiken, säger han.

Anders Andersson kommer från trakten och uppskattar Ljungbackafestivalen.
Foto: Enes Mehmedagic

Läs mer

Nyheter

Här finns framtidens skola

Guldläge tycker rektorn som fick vara med från start

Bok i Blekinge

Jämshögssonens storverk fick guldbaggar

I veckans bokkrönika noterar vi guldbaggeregnet över Aniara och avslöjar att Harry Martinson är hetare än på länge.

Familj

Nadja Sunesson och Daniel Johansson

Nadja Sunesson och Daniel Johansson i Karlskrona fick den 3 December en dotter, Astrid, som vägde 5180 g och var 52 cm. Syskon: Signe.

Godmorgon!

Godmorgon! Dags att lära sig programvara nr 747

När jag gick i skolan lärde jag mig att skriva skrivmaskin. Vi hade det på schemat. Jag lärde mig dock aldrig att skriva med korrekt handuppsättning, men det går ändå väldigt snabbt för mig att skriva med två fingrar på höger hand och fyra på vänster hand.

Utställning

Konserverade människor ger kluvna känslor

Många blekingar tog chansen när en utställning visades i Kalmar i helgen

Veckans panda

Vi fick också veckans panda i januari

Oskar. Walter. Selma.