1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sol blir dubbelt så stora

Med sina 423 röster går Sol-partiet från ett till två mandat i fullmäktige. Det innebär nästan en fördubbling av rösterna jämfört med valet 2014. Gruppledaren Anders Jönsson anser att en väldigt lyckad valkampanj ligger bakom framgången.

När BLT pratar med sjöräddningsprofilen Anders Jönsson på måndagsmorgonen säger han att han är en mycket stolt gruppledare.

Anders Jönsson (t v) och Rolf Engström från Sol-partiet tar plats i fullmäktige i och med söndagens valframgång.
Foto: Jonas Gustafsson

– Valvakan här hemma på Lingonstigen var en angenäm tillställning. Visserligen drog det ut på tiden, men det var det värt, poängterar han.

Han berättar också att andra partier redan hört sig till honom och bokat in möten.

Därför har Sölvesborgs- och Listerpartiet (Sol) utsett en förhandlingsgrupp bestående av Anders Jönsson, Rolf Engström, andranamn på fullmäktigelistan, samt den politiske veteranen Bo Sandqvist.

– Bo är vår mentor och han kan det politiska spelet utan och innan, säger Anders Jönsson.

– Vi kommer inledningsvis enbart att lyssna. Vi lovar inget men vi är tydliga med att vår lojalitet kommer att kosta.

Varför går ni framåt så mycket?

– Vi fokuserar på sakfrågor och vi har tagit bort allt vad ideologi heter, betonar Anders Jönsson.

Partiets hjärtefråga är vården. De vill se att landstinget närmar sig Centralsjukhuset i Kristianstad dit västblekingarna bara har några mil att ta sig att jämföra med nio mil, från Sölvesborg, till sjukhuset i Karlskrona.

Dessutom har de gått i främsta ledet när det gäller att få till stånd nya förhandlingar mellan Sölvesborg kommun och Valjeviken om ett nytt simhallsavtal.

– Vi har fått många ryggdunkar och lycka till under valkampanjen. Detta är bevisligen två frågor som starkt engagerar Sölvesborgarna, säger Anders Jönsson som tog över rollen som gruppledare mitt i den gångna mandatperioden.

Nu får han sällskap i fullmäktige av Rolf Engström, 69 år även han. Rolf har en lång militärisk bakgrund som började på 1960-talet på A 3 i Kristianstad. Därefter har han tjänstgjort i såväl Karlskrona som på F 17 i Ronneby och Pliktverket i Kristianstad.

55 år gammal gick han 2004 i avtalspension. Därefter har han varit starkt engagerad i lokala frågor som exempelvis kommunal flaggning, medborgarförslag och kommunens hemsida.

– Det finns nog de som betraktar mig en rättshaverist. Men för mig har det varit viktiga saker, säger Rolf Engström.

– Nu sitter jag med i det lokala brottsförebyggande rådet. Och det är väldigt intressant.

Störst röstandel fick Sol-partiet i Falkvik med 5,8 procent medan bara 1,3 procent av väljarna i Mjällby valde partiet. Andra starka ställen är Furulund, Hjortakroken samt Siretorp.