1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Heléne Björklund är redo för riksdagen

Sölvesborgs kommunalråd Heléne Björklund är redo för riksdagen.
Men hennes parti Socialdemokraterna riskerar att tappa ett mandat till SD.
Heléne Björklund lämnar kommunpolitiken för en plats i riksdagen. Johanna Beijer har redan tagit över klädstilen. Nu är frågan om vilken plats hon får i kommunpolitiken.
Foto: Jonas Gustafsson

Den röda stapeln sjunker dramatiskt, men Heléne Björklund är trots det vid gott mod.

– Oavsett vad resultatet än blir vet jag att vi har gjort en bra valkampanj. Vi har också lyckats få stöd för vår politik lokalt och fått ny energi genom de nya medlemmar vi fått in i partiet.

Men det finns en faktor som följer Heléne Björklunds väg in mot riksdagen – Sverigedemokraternas stor framgång i riksdagsvalet.

– Jag har valt att fokusera på vår politik hela vägen genom valrörelsen. Och mitt hopp är fortfarande att Stefan Löfvén blir statsminister oavsett hur många Sverigedemokrater som lyckats ta sig in, säger hon.

När BLT pratar med Heléne Björklund strax före klockan halv elva på valkvällen finns det fortfarande inga lokala siffror för kommunvalet. Och vi pratar därför om riksdagsvalet.

– Jag tar inte ut något i förskott, men det verkar som om jag kommer in och att jag blir riksdagsledamot. Det är både spännande och pirrigt, säger hon.

Heléne Björklund har efter sina perioder som kommunalråd i Sölvesborg hittat sina favoritområden inom politiken.

– Om jag kommer in i riksdagen vill jag driva frågor om utbildning på alla nivåer. Jag tror på att barn och vuxna som får en bra utbildning och skaffar sig kunskap bidrar till ett bättre samhälle med mindre segregation och rasism.

Heléne Björklund hoppas på en socialdemokratisk styrd regering i någon form. Men hon vill inte spekulera i eventuella konstellationer.

– Jag vet bara att vi som har styrt små kommuner ute i landet har fått väldigt mycket större stöd till välfärden än under de perioder när landet styrdes av en borgerlig regering, säger hon.

Och just det faktum att hon har erfarenhet av att styra en liten kommun vill Heléne Björklund ta med sig till riksdagen.

– Det är så lätt att glömma bort de mindre kommunen i rikspolitiken. Det ska jag inte göra.