1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Flera satsningar på skolan

Nu gör kommunen flera satsningar som ska ge fler utbildningsplatser. Även satsningar på språkundervisning och bättre elevhälsa görs, delvis tack vare statligt bidrag.
Flera förändringar är att vänta inom skolan de närmaste åren. Just nu har tillbyggnaden av Falkviks skola en central roll i kommunens planer.
Foto: Bo Åkesson

Årskurs sex ska i framtiden inte längre gå på Bokelundsskolan.

Det beskedet lämnar barn- och ungdomsnämndens ordförande Markus Alexandersson (S).

– Nämnden har tagit ett inriktningsbeslut att göra Bokelundsskolan till en högstadieskola. Samtidigt låter sig inte en sådan omställning göras bara sådär, och ställer krav på de skolor som ska ta emot framtida årskurs 6-elever: Falkviksskolan, Möllebacksskolan, Hjortakroksskolan och Högtofta Skola.

Han betonar att verkställandet ännu ligger en bit bort och att skiftet kommer att ske med största hänsyn till barnens utgångspunkt. Det beräknas inte vara helt genomfört och klart förrän tidigast höstterminen 2021.

– Det blir inte tal om att bryta upp klasser, lovar Markus Alexandersson. De elever som väl börjat på Möllebacksskolan kommer också att få gå klart sin utbildning där.

Inga förändringar sker heller innan tillbyggnaden av Falkviksskolan är färdig. Den pågående utbyggnaden sker i två etapper, där etapp ett ska stå klar under nästa år och etapp två någon gång under år 2020.

– Vi är beroende av att Falkviksskolan är helt utbyggd för att kunna påbörja den här rockaden, menar Markus Alexandersson. Innan dess händer ingenting.

I planerna finns också att bygga ut Mjällbyskolan. Där finns behovet av utökade lokalytor redan nu, främst för särskolan. För att möta ett akut behov kommer en ny paviljong stå till särskolans förfogande till hösten.

– Paviljongen ska enbart ses som en tillfällig lösning och ändrar inte våra planer på att bygga ut skolan, försäkrar Markus Alexandersson.

Utöver tilldelad budget, vars storlek och nämndfördelning fastställs i höst, kommer Sölvesborgs kommun även att motta ett regeringsbidrag på 1,9 miljoner kronor i år, som är öronmärkta för att öka likvärdigheterna i skolorna.

– Det bidraget gör att vi kommer att kunna satsa på språk och elevhälsa, lovar Markus Alexandersson. Regeringsbidraget fortsätter även 2019, då kommunen tilldelas nästan 3 miljoner kronor i samma syfte.