Färre unga erbjuds sommarjobb

Färre ungdomar kommer att erbjudas kommunala sommarjobb i år jämfört med tidigare. Den S-ledda oppositionen protesterar och vill att extra pengar skjuts till så att sommarjobbsgarantin kan leva vidare.

Förra året testade kommunen att också låta 16-åringarna ingå i sommarlovsgarantin. Men det är man nu politiskt överens om att inte fortsätta med.

Nu försvinner sommarjobbsgarantin. Den här sommaren ska Samstyret prioritera 17-åringarna. Dessutom sätts en gräns på maximalt 157 kommunala sommarjobbare.
Foto: Kristian Pedersen

– Uppfattningen är att 16-åringarna helt enkelt är för unga, säger Emilie Pilthammar (M), ordförande i personalutskottet.

Årets sommarjobb kommer att gå till 17- och 18-åringarna där 17-åringarna är prioriterade. Det innebär totalt sett att färre ungdomar erbjuds sommarjobb jämfört med tidigare.

Kommunen satsar 1,9 miljoner kronor på projektet. Timlönen ligger på 72 kronor och även i år blir det tre perioder med tre veckors sommarjobb per ungdom.

Detta innebär att maximalt 157 ungdomar kommer att erbjudas sommarjobb.

På personalutskottet ansåg Socialdemokraterna att det ska skjutas till 391 000 kronor så att alla de 190 ungdomar som förväntas söka jobb också kan få det.

Men det sade Samstyret nej till vilket innebar att Socialdemokraterna reserverade sig.

– Det kommer en lågkonjunktur och vi tycker inte att vi kan spara på pengar på många andra områden för att skjuta till extra pengar i just det här fallet, säger Emilie Pilthammar.

Av motsatt uppfattning är Johanna Beijer (S).

– Det finns ekonomiska resurser för att ge alla unga som söker sommarjobb möjligheten att få ett och detta vill vi prioritera, säger hon.

– Sommarjobben är för många ett viktigt första steg in på arbetsmarknaden.

Eftersom fokus i år läggs på 17-åringarna är risken stor att inte alla 18-åringar som söker får något jobb. Om fler än 157 ungdomar söker sommarjobb så kommer en urvalsprocess att göras, vilken verksamheten har fått i uppdrag att se över hur den ska utformas.

– Anledningen till att 17-åringarna prioriteras är att den som är året äldre har lättare för att få ett sommarjobb där de kan arbeta på andra arbetstider, typ kvällar och helger, säger Emilie Pilthammar.

– Vi har också märkt att lokala företagare har haft svårare att få in sommarjobbare då de ungdomar som kunde vara lämpliga väljer att söka i kommunens regi i stället där det funnits en garanti till jobb.

Pilthammar framhåller också att Samstyret bett verksamheten att se över hur man kan hjälpa kommunens företagare att få sommarjobbare förmedlade till sig.

FOTNOT: Den kommunala sommarlovsgarantin har funnits sedan 2014. Den har inneburit att samtliga ungdomar i åldern 17-18 år som ansökt om feriearbete har blivit erbjudna en plats.

Läs mer

Sölvesborg

Sölvesborg: Röstade ner Samstyrets förslag om drogtester

”Här krävs det mer kött på benen”

Sölvesborg

Klart: Han fortsätter leda partiet

Omvald på årsmöte

Sölvesborg

Byggnation: Ny sammanslutning vill rädda unik bokskog

Flera föreningar har gått ihop

Sölvesborg

Politik: Strid om hur mycket politikerna får kosta

Oppositionsledaren: ”Det är fel väg att gå”

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talet i Blekinge

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet