”Ett samarbete som vi inte sett någon annanstans”

– Om det här är ett samarbete där man delar på makten och vi får kommunalråd både från SD och M, då är det ett samarbete som vi inte sett någon annanstans.
Det säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson, som själv kommer från Sölvesborg, till SVT Nyheter Blekinge.
Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, som själv kommer från Sölvesborg,
Foto: Sigrid Nurbo

Under onsdagen ska Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och SoL-partiet att lämna gemensamt besked om styret i Sölvesborg.

SD har sedan tidigare erbjudit M en kommunalrådspost i utbyte mot samarbete. På riksnivå har Moderaterna sagt att man inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det följer inte Moderaternas riktlinje om samarbete med SD, men man har sett exempel på att Moderaterna på lokal nivå inte alltid följer de riktlinjerna, utan gör lite som man vill, trots att man på riksnivå inte gillar det, säger Knutson till SVT Nyheter Blekinge.

Han konstaterar att relationen till SD är komplicerad för Moderaterna.

– Delar av partiet tycker att man ska samarbeta eller ta stöd av SD, medan andra tycker att det är djupt problematiskt. Det är en konflikt som finns i partiet. Framför allt i Skåne finns en syn på att man ska kunna samarbeta med Sverigedemokraterna.

Knutson sammanfattar:

– Det som händer i Sölvesborg kommer påverka den politiska debatten på riksplanet. Det kommer användas av Moderaternas politiska motståndare för att visa att Moderaterna inte är pålitliga för att politiskt isolera SD från inflytande.

Samtidigt har det hela en symbolisk betydelse att det handlar om Jimmie Åkesson och Louise Erixons hemkommun.

– Sölvesborg kommer bli ett skyltfönster där Louise Erixons kändisskap gör att politiken får större spridning i landet, men också att granskningen av partiet och politiken blir mycket hårdare.

Läs mer

Nyheter

Här finns framtidens skola

Guldläge tycker rektorn som fick vara med från start

Bok i Blekinge

Jämshögssonens storverk fick guldbaggar

I veckans bokkrönika noterar vi guldbaggeregnet över Aniara och avslöjar att Harry Martinson är hetare än på länge.

Familj

Nadja Sunesson och Daniel Johansson

Nadja Sunesson och Daniel Johansson i Karlskrona fick den 3 December en dotter, Astrid, som vägde 5180 g och var 52 cm. Syskon: Signe.

Godmorgon!

Godmorgon! Dags att lära sig programvara nr 747

När jag gick i skolan lärde jag mig att skriva skrivmaskin. Vi hade det på schemat. Jag lärde mig dock aldrig att skriva med korrekt handuppsättning, men det går ändå väldigt snabbt för mig att skriva med två fingrar på höger hand och fyra på vänster hand.

Utställning

Konserverade människor ger kluvna känslor

Många blekingar tog chansen när en utställning visades i Kalmar i helgen

Veckans panda

Vi fick också veckans panda i januari

Oskar. Walter. Selma. Jonathan.