Enkla tips för att komma igång med träningen

Ibland kan det vara svårt att komma igång med träningen igen efter en längre ledighet. Hur kommer man igång med träningen egentligen? Gymtränaren Ola Nyhlin ger sina bästa tips för att hålla träningshumöret uppe.
Gymägaren Ola Nyhlin ger sina bästa tips för att komma igång med träningen efter julledigheten.
Foto: BO AKESSON

– Det är viktigt att börja i lagom dos, kanske en gång i veckan. Det vanligaste felet är att man kör åtta dagar i veckan och någon hipp diet, innan man springer in i en hård vägg och soffan är återigen din vän.

När du väl har tagit dig upp från soffan finns det även några tips att tänka på innan och under ditt träningspass.

– Att planera när och vad man ska träna underlättar i vardagen, samt att man slipper gå och fundera på gymmet när man väl kommit dit, berättar Ola Nyhlin.

Ola Nyhlin driver On Training i Sölvesborg och Training on Beach i Hörvik.
Foto: BO AKESSON

Nya roliga träningsformer kan också vara ett tips för att hålla igång med träningen. Ola Nyhlin menar att trender inom träningen kommer och går hela tiden, men det finns några populära trender som kommit för att stanna.

– Trender kommer och går i hela världen hela tiden så svaret är att det finns jättemånga. Inom träning så verkar Crossfit/funktionell träning ha kommit för att stanna och den typen av träning har funnits under många år, men just samlingsbegreppet är bara 6-7 år gammalt.

– Senare trender är till exempel roddmaskinspass och yogaklasser, säger Ola.

Vad bör den som vill träna, men inte har någon motivation till det göra?

– Vill man inte själv så är det svårt, men en del motiveras av vänner, motivationsfilmer på Youtube eller när det gått så långt att man inte ser skorna längre när man har dem på sig, säger Ola Nyhlin och fortsätter:

– Man kan även ta kontakt med en PT som kan hitta rimliga målsättningar till en. Det viktiga är att det måste finnas en gnutta vilja hos personen i fråga.

Läs mer

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

God morgon!

God morgon! Lyckat återbruk

Rensa bör man ibland har jag hört. Jag är extremt dålig på det, lusten och viljan finns, men jag har så himla svårt för att skiljas från saker. Men den här gången hade jag, om jag får säga det själv, lyckats få ihop en rejäl hög. Nu skulle jag bara köra fram bilen, sedan var det second hand och soptipp nästa.

Familj

Emma Mattsson och Filip Andersson

Emma Mattsson och Filip Andersson i Karlshamn fick den 16 december en dotter, Elise, som vägde 3678 gram och var 51 cm lång

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet