Elviskopia vill stå på Sweden Rocks scen

Han åkte från Las Vegas till Sölvesborg.
Under en dag repade han med en helt ny kör och nya musiker för att ge en bejublad gospelkonsert.
Nästa gång vill Elviskopian Rio stå på scenen under Sweden Rock.
Efter två veckor i Las Vegas kom den tyske Elvis-kopian Rio till Sölvesborg och Bokelundskolans aula.
Foto: Bo Åkesson

Nyligen kom Elviskopian Rio hem till Tyskland efter ett två veckor långt evenemang i Las Vegas. Men på lördagens kväll stod han på scen inför en fullsatt aula i Bokelundsskolan. Det första framträdandet någonsin i Sverige och då blir det en scen helt olik den han är van vid.

– Det är en mysig atmosfär här. Jag gillar hur man sitter och det gör att jag kommer nära min publik. I Las Vegas och Dubai brukar det vara flera tusen personer men då ser jag dem inte på samma sätt. Det blir ett bra möte med fansen här, säger Rio när Blekinge Läns Tidning får en pratstund med honom under repetitionerna.

Rio repeterar hela lördagen med helt nya musiker och körfolk från närområdet. Ett arbete som resulterade i en gospelkonsert med stående ovationer.
Foto: Bo Åkesson

Det är bara Rio och sambon Stefanie som kommit. Bandet har han lämnat hemma och i stället bett vännen Martin Midander att välja ut de bästa musikerna och kören han kan från närområdet. Sedan har han skickat information och musik till dem så de har fått öva tillsammans. Innan mötet med publiken blir det finslipning med Rio.

– Det är ett bra sätt att jobba på, men det fungerar inte med vem som helst. Jag jobbar bara med professionella så de kan öva in och lära sig snabbt, säger Rio.

För Martin Midander och många andra är Rio en lika stor idol som Elvis var. Han är en kopia, på heltid sedan 1985, men vill hellre se sig som originalet av Rio och en mer tränad musiker än Elvis eftersom han har studerat sång, pappan var operasångare och Rio började tidigt. Och han tycker att det finns många kopior, men de är inte bra. Det viktigaste för honom är att göra ett seriöst intryck.

– Det jag ger är seriöst och bra. Jag skulle aldrig göra något roligt av varken mig själv eller Elvis och gör inte saker bara för att göra det. En gång nobbade jag BBC för jag ställde inte upp på att göra det de ville för det var inte seriöst, förklarar Rio.

– Vem säger nej till BBC? Jag gör det och jag bryr mig inte.

Rio är också den enda som uppträtt tillsammans med hela Elvis originalband. Och på scen använder han typiska jumpsuits, motsvarande dem Elvis använde på 70-talet, gjorda av Elvis egen skräddare, Gene Doucette.

– Dem används bara uppe på scen och sedan byter han även om han ska träffa fansen direkt efter berättar Stefanie.

Martin Midander och vännen Rio har planerat konserten i Sölvesborg under ett år. – Han har en röstkvalitet som är samma som Elvis och det sitter långt inne att medge för ett Elvisfan som mig, säger Martin.
Foto: Bo Åkesson

När Rio och Stefanie lämnar Sölvesborg är det för att åka hem till Tyskland där hans nya album ska spelas in, men till våren väntar en turné i USA och Dubai. Förhoppningsvis kommer han tillbaka till Sverige.

– Det blev stående ovationer och jag har bara hört lovord. Det var helt fantastiskt. Nu hade det varit kul om Rio kunde etableras i Sverige. Jag orkar inte dra i detta själv fler gånger det krävs en större organisation, säger Martin Midander som har Rio som lika stor idol som Elvis var.

Och Rio och Stefanie kommer gärna tillbaka och hans dröm hade varit att få avsluta Sweden Rock ett år.

– Jag har spelat på en av Europas största hårdrocksfestival i Nederländerna och publiken var lyrisk. Jag lovar att publiken på Sweden Rock hade gillat det, säger Rio.

Nästa gång Rio står på scen i Sverige skulle han själv önska att det var på Sweden Rock.
Foto: Bo Åkesson