Bygger ny skola i Falkvik för 73 miljoner

Första etappen av Falkviksskolans om- och tillbyggnad ska vara klar maj 2019. Då flyttar skolans 140 lågstadieelever in i helt nybyggda lokaler medan arbetet med att bygga om den befintliga skolan tar vid. I maj 2020 ska allt vara färdigt till en kostnad av 73 miljoner kronor.

När BLT gör ett besök på byggarbetsplatsen en solig oktoberdag så säger JSB:s platschef Kent Gustavsson att man ligger hyfsat bra till.

Snickaren Måns Hammarquist har varit anställd på byggföretaget JSB i två. Nu är han med att bygger om och till Falkviksskolan och det är hans första skolbygge.
Foto: LENA EHRING

Om två veckor ska den nya skolbyggnaden ha fått såväl ytterväggar som tätt tak.

– Då sätter vi på fjärrvärmen så att allt kan torka och inomhusarbetet kan ta vid, påpekar Kent Gustavsson.

Satsningen på Falkviksskolan är med sina 73 miljoner kronor den största som Sölvesborgs kommun gör sedan Furulundsskolan byggdes i början av 1980-talet.

– Det är ett stort bygge även för oss, säger Kent Gustavsson.

– Och ett av de större skolbyggena som vi har varit engagerade i.

Just nu jobbar 20 personer med bygget av nya Falkviksskolan. Tolv av dem tillhör byggföretaget JSB, med huvudkontor i Asarum, medan resten är anställda av underentreprenörer.

Jan Ohlin är lagbas för JSB som bygger om och till Falkviksskolan för 73 miljoner kronor.
Foto: LENA EHRING

För skolans 140 lågstadieelever pågår undervisningen som normalt. Både de och skolpersonalen har fått vänja sig vid att vara granne med en byggarbetsplats.

Enligt Kent Gustavsson var elevernas nyfikenhet stor i början, men nu har den avtagit.

– Det blir väl mest att vi får hämta en och annan boll som eleverna skjuter över staketet, säger han med ett skratt.

Kommunens byggprojektledare Alf Svensson framhåller att bygget går helt enligt planerna och att man håller budgeten.

– Jag vill framhålla det goda samarbete som råder mellan alla inblandade. Det märks att JSB byggt skolor förr, om man säger så.

Skolvaktmästare Anders Repfenning (t v), platschef Kent Gustavsson, entreprenadchef Andreas Karlsson och byggprojektledare Alf Svensson på det som ska bli nya Falkviksskolan.
Foto: LENA EHRING

Falkviksskolan, som fram till för något år sedan hette Falkviksgården, byggdes på 1970-talet och ända sedan 2009 har det planerats för den om- och tillbyggnad som nu sker.

När skolan står färdig inför höstterminen 2020 så kommer den även att inrymma ett mellanstadium.

Det innebär att alla Falkvikselever från 0 till 6:an kommer att samsas på områdets nya skola. Den kommer då att ha 240 elever.

– Tanken på sikt är för övrigt att alla årskurs 6-elever på Bokelundsskolan ska flyttas ut till skolorna där de bor, säger Alf Svensson.

– Därmed återgår Bokelund till att bli en renodlad högstadieskola.

Daniel Karlsson, snickare på JSB, i full färd med att såga upp väggplattor på nya Falkviksskolan.
Foto: LENA EHRING

Anders Repfenning är vaktmästare på Falkviksskolan och han uppger att det går relativt bra att bedriva skolverksamhet intill byggarbetsplatsen.

Han påpekar att elevrådet tidigt var involverade i planerna och att ungdomarna noga poängterade att lekutrymmena skulle vara rejält tilltagna.

Enligt Repfenning fungerar det klockrent och en starkt bidragande orsak till det är skyddsronderna som genomförs varannan vecka.

Ett antal miljöåtgärder görs också. Skolan kommer fortsättningsvis att värmas upp med fjärrvärme genom inkoppling på ledningen med överskottsvärme från Nymölla Bruk. Den tidigare uppvärmningen med direktvärmande el skrotas.

Dessutom placeras det solceller på talet som gör att skolan till en del, drygt tio procent, blir självförsörjande på el.

Hela om- och tillbyggnaden av Falkviksskolan ska enligt planerna vara färdig i maj 2020. Men platschefen Kent Gustavsson hoppas att allt är klart någon månad, eller till och med två månader, tidigare än så.

Foto: LENA EHRING

Läs mer

Berättarfestivalen

Guldkornen i årets Berättarkraft

I år är det tre av Blekinges fem kommuner som deltar i den återkommande litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft. Men de många evenemangen vänder sig till alla.

Sölvesborg

Blekinge: De föreslår sillfiske i forskningssyfte

Yrkesfiskarna är beredda att utrusta båtarna med övervakningskameror.

Sölvesborg

Exploatering: S svänger om omsusat villaområde

”Jag är förvånad eftersom det i grunden är deras förslag”

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet