5 tips när du ska köpa ny bostad

Att köpa ny bostad är förmodligen din största utgift i livet. Då gäller det att ha koll och inte göra fel. Här är 5 tips som gör det enklare för dig att hitta rätt i bostadsdjungeln.
Det här ska du tänka på när du köper ny bostad.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Det finns många olika faktorer att tänka på innan man köper en ny bostad. Mera har pratat med mäklaren Loris Andersson, på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Sölvesborg, som gett sina bästa råd för en smidig affär.

– Börja med att försöka identifiera vad du har för behov. Vad är du ute efter? Vad har du för budget? Hur många rum vill du ha? Vilket område vill du bo i?

– Förbered dig finansiellt och prata med banken om du har möjlighet att låna och i så fall hur mycket du kan låna. Ibland kan det gå fort i en budgivning och det finns risk att inte hinna med om lånet inte står klart. Så det är viktigt att vara förberedd, säger Loris.

Loris Andersson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Det finns även en del faktorer att tänka på innan och under en visning.

– Läs på så mycket som möjligt, allt som finns på nätet bör man läsa innan man går på visning. Allt från besiktningsprotokoll till årsredovisning.

– Lägg tid på att förbereda dig. Visningen är till för att undersöka, känna in, lukta och rota överallt. Gå ner i källaren och upp på vinden om sådant finns. Ju mer man förbereder sig desto bättre visning.

Vilka frågor är bra att ställa under en visning?

– Om man är påläst med allt som står på internet är det bra att fråga om de praktiska grejerna.

– Fråga om grannskapet, om det finns trevliga grannar. Hur de tidigare boende har trivts i området och hur miljön i närområdet ser ut, till exempel.

När det kommer till budgivningen tycker inte Loris man ska spela svårflörtad.

– Jag tycker att om man är förberedd och vet vad man vill så ska man visa att man är intresserad. Meddela mäklaren och ge ett bud om man känner sig redo för det.

– Spela inte svårflörtad, jag tror mer på att vara tydlig. Är det din drömbostad så ge ett bud, det här med taktiker är överspel, säger Loris Andersson.

Läs mer

Corona

Stort intresse för volontärarbete

Människor redo ställa upp i omsorgen

God morgon!

God morgon! Om att hurra för rätt anledning

Kollegan har gått och blivit mormor nu under värsta coronoakrisen. Och det var efter att vi i dagar slitit hårt på redaktionen, det händer så mycket i nyhetsväg just nu, som jag bestämde mig för att göra ett kort avbrott i produktionen.

Stor intervju

The Ark gör comeback: ”Vi har ju saknat bandet”

Växjö/Rottne–bandet The Ark tog ned skylten 2011. Nu är de tillbaka men blott bara för en sommar. ”Det fanns något att fira”, säger frontmannen Ola Salo och syftar på att 20 år gått sedan debuten. Smålandsposten fick en träff med hela gänget, så här gick det.

God morgon!

God morgon! Sophantering

Vi har blivit med nytt sophanteringssystem. Hur häftigt är inte det? Eller hur galen är inte jag som så mycket går upp i det?!

Familj

Karl-Magnus Rosendahl och Frida Palm

Karl-Magnus Rosendahl och Frida Palm i Gävle, fick den 9 juli en son, Elliot, som vägde 3 906 g och var 50 cm. Syskon: Selma. Karl-Magnus är bördig från Ronneby.

Bokrecension

Spretig bok om arkitektur

BLT:s arkitekturkrönikör Peter Salander har läst den nya boken ”Bygg det folk gillar”. Den är skriven av Jerker Söderlind, debattör och känd som en av rösterna i ”arkitekturupproret”.