1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

16-årig biltjuv jagades av poliser – stoppades med spikmatta

Jagad av poliser körde den påverkade 16-årige biltjuven i full fart mot färdriktningen på en motorväg. Till slut stoppades han med hjälp av spikmatta. Nu döms han för en lång rad brott.
Foto: Johan Nilsson/TT

Den då 16-årige pojken från Sölvesborg var placerad på ett ungdomshem i västra Götaland när han och ett par andra ungdomar stal en bil från en granne till hemmet en natt i slutet av april.

Bilägaren vaknade och följde efter, medan polis larmades.

Först dök en civil polisbil upp. Senare assisterades den av ytterligare en – varpå ungdomarna accelererade och bland annat körde mot färdriktningen på länsväg, i rondell och på en motorväg, innan de kunde stoppas med hjälp av en spikmatta.

16-åringen har berättat att han lånat en bil för att ”rensa tankarna”, och till det hade han fått lov av okänd person. Trots att han saknar körkort och var knarkpåverkad hade han tänkt hämta sina kompisar för att köra en sväng och sen lämna tillbaka bilen på samma ställe. Sedan blev han ”nojig” och att det ”svartnade för ögonen” när polisen följde efter och både hade blåljus och tutade på honom.

I sammanhanget försvann bilägarens plånbok med tusenlappar i, och 16-åringen döms nu – delvis mot sitt nekande – för stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och ringa narkotikabrott. Ett snatteri från i somras var också inbakat i åtalet.

Påföljden blir ungdomsvård med en särskild vårdplan. Tillsammans med de andra ungdomarna ska han även betala 12 800 kronor i skadestånd till bil- och plånboksägaren.