Pigg jubilar med anor från Ronneby

I år firar Länsförsäkringar Blekinge 175 år som försäkringsbolag. Det var exakt här, i Ronneby, som allt tog sin början för företaget år 1843.
Jens Listerö, vd på Länsförsäkringar.

Kundägda Länsförsäkringar Blekinge firar i år 175 år som försäkringsbolag. Något företagets kunder kommer att märka av, lovar vd Jens Listerö.

– Vi kommer under maj/juni att hålla en kalasvecka med kundaktiviteter på ett kontor per dag, tills vi turnerat runt våra kontor runt om i länet, avslöjar han.

Föregående vecka invigdes kontoret i Olofström. Därmed finns företaget nu representerat i varje kommun i länet.

Det var vid Brunnshallarna i Ronneby som allt startade år 1843.

– Redan på 1700-talet fanns något som kallades brandstodsavgift, vilket byggde på att lantbrukare i kommunen kollektivt skulle ersätta om någon annan bondes byggnad brann upp.

Systemet ska inte fungerat väl. Alla bönder kunde inte eller ville inte betala. Länets dåvarande landshövdingen Johan Otto Nauckoff kallade därför till möte vid Brunnshallarna år 1843.

Resultatet blev Brandstodsbolag för Blekinge län för hus och lösören å landet. Grunden till det som idag är Länsförsäkringar Blekinge.

Just hållbarhet har allt sedan starten varit något bolaget arbetat för. Jens Listerö framhåller vikten av att utveckla Blekinge långsiktigt.

– Målet för oss som försäkringsbolag är att vi i framtiden ska jobba mer med skadeförebyggande åtgärder och mindre med skaderegleringar, avslutar han.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Berättarfestivalen

Guldkornen i årets Berättarkraft

I år är det tre av Blekinges fem kommuner som deltar i den återkommande litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft. Men de många evenemangen vänder sig till alla.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet