1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Miljonbelopp för att utveckla Kulturcentrum

Efter turerna kring Kulturskolan kommer nu ett positivt besked för Kulturcentrum.
Den här månaden inleds ett miljonprojekt som ska modernisera konstnärsverkstäderna.
– Symbolvärdet blir förstås väldigt viktigt just nu, säger Torun Ekstrand, konstutvecklare på Konst i Blekinge
Ronneby Kulturcentrum kommer få ett rejält ansiktslyft på sina konstnärsverkstäder, och möjligen även en del nya. Kulturbryggan har beviljat Konst i Blekinge ett miljonbelopp som ska gynna länets konstnärer.
Foto: Staffan Lindbom

Som BLT tidigare berättat finns en avsiktsförklaring om att utveckla ett regionalt konstresurscentrum vid Kulturcentrum i Ronneby. Nu börjar de första konkreta stegen tas i den riktningen. Konst i Blekinge har beviljats 1,2 miljoner kronor av Kulturbryggan för ett tvåårigt projekt som syftar till att modernisera konstnärsverkstäderna på Kulturcentrum.

– Den fysiska miljön på Kulturcentrum ger möjligheter till fina utställningslokaler, verkstadslokaler och man kan ordna konferenser och workshops. Men verkstäderna skapades under 1990-talet och skulle behöva steppas upp, säger Ekstrand.

Det handlar framförallt om att rusta upp och förändra de befintliga lokalerna till att bättre passa behoven som konstnärerna har idag - behov som kanske inte fanns för 20 år sedan. Även nya verkstäder och mötesplatser ska byggas som möjliggör olika typer av konstnärligt skapande. Det ska även skapas möjligheter till övernattning.

– I dag jobbar många konstnärer tillsammans. Vi vill därför skapa projektstudios där konstnärer kan mötas. Det behövs inte så stora medel. Framförallt är det här till för konstnärer i länet, men det skapar också möjlighet till nätverkande i hela Östersjöregionen.

Är 1,2 miljoner kronor en summa som ni räknat fram efter behov?

– Nej, det var maxbelopp vad vi kunde söka. Det är inga oceaner av pengar. Men vi tänker oss att det ska räcka till att anlita en inredningsarkitekt och att vi kan avlöna konstnärer som kommer fram till vad som behöver göras. På så sätt kan vi få fram en skiss.

Torun Ekstrand menar att det handlar om ett symbolvärde, som inte minst blir viktigt i de tuffa ekonomiska tider som råder i Ronneby med sparförslag om att plocka bort vissa delar ur Kulturskolans verksamhet.

– Bara att det är förnyelse på gång kanske kan få unga konstnärer att vilja flytta till Blekinge och våga satsa på konsten. Det är svårt att försörja sig som konstnär, medianlönen är 13 000 kronor. Men med nya lokaler kanske man kan försörja sig genom att anordna kurser eller driva konstskola. Det är viktigt att visa att vi inte lägger oss ner och väntar på nedläggning. Det finns så fina möjligheter på Kulturcentrum, det går faktiskt att utveckla, om man bara jobbar hårt.

Redan innan jul undersöks lokalerna och avtal skrivs med en arkitekt. Till våren ska skisser på en möjlig ombyggnation vara klara.

När det gäller den stora ombyggnaden av själva fastigheten, faller den investeringen på Ronneby kommun och där handlar det om en summa på 5,6 miljoner kronor. Beskedet från nämnden för teknik, fritid och kultur är att det inte finns tillräckligt med pengar för att fullfölja den ombyggnad som är planerad, vilket BLT berättade förra veckan. Nämnden har därför äskat mer pengar.