Efter anmälningarna – BLT-granskat boende i konkurs

Efter ett turbulent halvår med anmälningar till både IVO och arbetsmiljöverket - nu har LSS-boendet Caritagården AB gått i konkurs.
Foto: Staffan Lindbom

Så sent som i augusti pratade Caritagårdens ledning om att man hade flera nysatsningar på gång. Bland annat skulle verksamheten byggas ut med fler platser och företaget funderade även på att starta ett nytt boende. Tre månader senare är konkursen ett faktum.

Turerna kring LSS-boendet i Backaryd har varit många det senaste halvåret. Något som BLT rapporterat om i omgångar.

Det hela började den 2 juli i år då 24-åriga Sara avled efter att ha blivit påkörd av en lastbil utanför sitt hem på Caritagården. En händelse som har följts av anmälningar till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och arbetsmiljöverket, som även riktat skarp kritik mot bolaget. Bland annat underkände IVO samtliga lex Sarah-utredningar som Caritagården skickade in efter Saras död.

– Utredningarna är så undermåliga att vi inte ens kan bedöma händelserna, sa Lars Rahm, enhetschef på Ivo till BLT i oktober.

Även Arbetsmiljöverket konstaterade en rad brister. Flera av dem handlade om risker kopplat till hot och våldssituationer och myndigheten skriver att boendet har haft ”allvarliga tillbud som inneburit risker gällande hot och våld för personalen.”

I konkursansökan nämner Caritagården anmälningarna de fått mot sig. Enligt bolaget berodde dessa på oförutsedda händelser. De nämner även att kommunen har avstått från nya placeringarna under tiden som boendet var under utredning av IVO och att IVO inte kan berätta hur lång tid utredningen tar.

Detta ledde efter hand till att boende flyttat ut samtidigt som man inte kunnat fylla på de vakanta platserna. Vilket har lett till att företaget är förlustbringande.

Sedan den 1 juni uppgår den preliminära förlusten till 968 798 kronor och bolaget menar att förlusterna kommer att fortsätta. De har även skulder och förpliktelser hos anställda som de saknar förmåga att betala.

BLT har sökt Caritagårdens grundare Carita Abrahamsson för en kommentar.

Fakta:

Caritagården

Grundades 2012 av Carita Abrahamsson.
Caritagården riktar sig mot unga kvinnor mellan 18 och 40 år med Aspergers syndrom och högfungerande autism. 2014 fick företaget sitt första tillstånd att bedriva LSS-verksamhet och öppnade korttidsboende i Tingsryd. 2016 fick företaget tillstånd att bedriva långtidsboende och startade upp verksamheten i Backaryd.
Caritagården har en personalstyrka på sju fast anställda.
Caritagården är ett aktiebolag och i styrelsen sitter fyra personer.
Bolaget gick i konkurs i november 2019.

Läs mer

Karlshamn

Han låg bakom sms-bluffen om Dinamarca (V)

Blekingebon berättar om varför han lurade flera medier om hennes ambitioner att ta över som partiledare

Ronneby

Blekinge: Kommunal toppchef säger upp sig

Lämnar ekonomiskt tyngd förvaltning: "Det var inget lätt beslut att ta”

Ronneby

Ny butik: Här är stans senaste tillskott

Öppnade under fredagen

Karlskrona

Bygget av E22-förbifart dröjer: ”Ett omfattande arbete”

Ska lösa flaskhals, förbättra boendemiljö och möjliggöra snabbare bussförbindelser

God morgon!

God morgon! Lyckat återbruk

Rensa bör man ibland har jag hört. Jag är extremt dålig på det, lusten och viljan finns, men jag har så himla svårt för att skiljas från saker. Men den här gången hade jag, om jag får säga det själv, lyckats få ihop en rejäl hög. Nu skulle jag bara köra fram bilen, sedan var det second hand och soptipp nästa.

God morgon!

God morgon! Korkad klapp

Det här med julklappar, det är svårt. Det är inte alltid att de landar rätt.