Kockumsarbetare blir del av kulturarv

Den 24 augusti väntar en unik fotoutställning i Kallinge.
På många av bilderna syns forna brukshjältar från bygden.
Två Kockumsarbetare utan namn. Med utställningen och filmvisningen ”Himlens Mörkrum” hoppas filmaren Nils Petter Löfstedt hitta namn på många av de personer som slitit på Kockums Bruk under storhetsåren på 60- och 70-talet.
Foto: Jean Hermanson

Bilder. Vi ser fotografierna överallt - från morgon till natt, i ett ständigt flöde. Bilder på människor vi vagt känner som förgyller livet i svagt motljus på en strandrestaurang på franska rivieran. Eller på fiket runt hörnet. Glada, till synes lyckliga människor som försöker inbilla oss att livet alltid är en färgglad paraplydrink.

Jean Hermansson (1938-2012) har alltid varit en underskattad fotograf. Kanske för att han aldrig fångade det burleska eller rent excentriska, som Lars Tunbjörk, Anders Petersen eller Christer Strömholm.

Malmöfotografen Hermanson klev ner i fabrikerna. Gav sig ut på verkstadsgolven under främst 60- och 70-talet och dokumenterade arbetarna och fann glädje och inte minst stolthet i den grå, smutsiga vardagen. Länge fanns hans fotoböcker i tiokronorsbackarna på loppmarknaderna. I dag blir de sakta men säkert allt mer eftertraktade.

Paus under arbetet på Kockums Bruk i Kallinge.
Foto: Jean Hermanson

Han efterlämnade 250 000 analoga bilder och många ofullbordade projekt vid sin död för sju år sedan. Projektet att hitta ett hem åt alla dessa bilder blev den hyllade dokumentärfilmen ”Himlens Mörkrum” av vännen och assistenten Nils Petter Löfstedt. Han ville hitta ett hem åt Hermanssons alla bilder och till slut (spoiler alert) öppnade Landskrona Museum dörrarna åt denna minst sagt gedigna foto- och kulturskatt.

Men det stannade inte där. Filmaren Nils Petter Löfstedt vill också rätta till Hermanssons största misstag. Att han sällan tog namnen på de arbetare han fotograferade.

Det gjorde inte jag heller. Det enda namn jag minns från mitt halvår på Kockums Bruk i Kallinge sommaren och hösten 1990 var truckförar-Milan. Han körde taxi senare och finns dessvärre inte i livet längre. Däremot minns jag slitet, känslan av att stämpla in 04.27 på Kärnmakariet med en låda mackor i näven. Och jag minns också gubbarna som cyklade till bruket strax efter soluppgången alla de sommarnätter man vaggade hem, pank och lealös, från krogarna i Ronneby.

Några bilder har jag inte. Inte ett enda fryst ögonblick från dunkelt fabriksgolv. Folk hade inte mobiltelefoner med kameror på den tiden. Varken Instagram eller Facebook fanns på den tiden. Allt var där och då men fragmenten finns kvar - smutsiga overaller, skamligt långa lunchraster sovandes på fabrikens sluttande tak när sommarsolen stekte som hjärtligast och inte minst de rutinerade arbetarnas ständigt tjat om att inte överskrida ackordet. Inte slita hårdare än vad som förväntades.

Jean Hermanson gjorde flera besök på Kockums Bruk i Kallinge.
Foto: Jean Hermanson

Filmen ”Himlens väntrum” visas på Folkets Hus i Kallinge lördagen den 24 augusti. Samtidigt väntar en för orten unik fotoutställning med många av Jean Hermansons bilder. Inte minst från Kockums Bruk, som han besökte flera gånger. Utställningen pågår till den 1 september.

Nu hoppas Nils Petter Löfstedt att han hittar fler personer som Hermanson porträtterade. Bilderna från just Kockums i Kallinge sticker ut i fotoarkivet. Främst handlar det om människors historia, att lyfta fram personer som byggde vårt svenska välfärdssamhälle, menar Löfstedt. Många arbetare börjar bli till åren.

– Alla som besöker utställning och känner någon person på bilderna från bruket i Kallinge får gärna skriva namnet på personen på baksidan av bilden, hälsar Nils Petter Löfstedt.

Fakta:

Himlens mörkrum

Utställning och filmvisning i Kallinge Folkets hus. Nils Petter Löfstedts film visas den 24 augusti. Utställningen, med Jean Hermansons (1938-2012) bilder, pågår till den 1 september.
"Himlens mörkrum", som tidigare har visats på SVT och numera är släppt i en längre version på dvd, är gjord av Hermansons assistent och nära vän Nils Petter Löfstedt. Filmen kretsar kring hans kamp för att hitta en plats åt Hermansons väldiga arkiv av bilder, hundratusentals negativ och papperskopior från 40 års arbete - och samtidigt skildra ett stycke svensk industrihistoria och även en fotograf som aldrig fick det erkännande som många menar att han förtjänade.
Den 77 minuter långa filmen är också en hyllning till analog fotografering och mörkrumsarbete - ett numera döende hantverk.
Nils Petter Löfstedt håller just nu på en serie med tio korta avsnitt för SVT play som blir en fortsättning på ”Himlens mörkrum”.
Källa: Nils Petter Löfstedt

Fakta:

Kockums bruk - anor från 1700-talet

Kockums Maskin, som fortfarande finns kvar på det gamla Kockumsområdet i Kallinge, finns fortfarande kvar.
Men allt började redan 1742 då Örmo Bruk fick tillstånd att framställa järn.
1846 köptes Frans Henrik Kockum företaget och familjen Kockum driver företaget vidare i fyra generationer. Under storhetstiden på 50-talet och tidigt 60-tal hade Kockums Jernverk i Kallinge och Ronneby mer än 2 000 anställda.
1971 upphör tillverkningen av emaljerade och rostfria kokkärl samt produktionen av elspisar.
Gjuteriet drivs vidare fram till 1991 då det avvecklas. Kvarvarande verksamhet drivs vidare i Kockums Maskin AB och har industriområdet i Kallinge förvandlats till ett större företagscenter.
Ägare till Kockums Maskin, som tillverkar gjutgodskomponenter, är numera den danska gjuterikoncernen Vald Birn A/S.
Källor: Wikipedia och Kockums Maskin AB.

Läs mer

Nyheter

Här finns framtidens skola

Guldläge tycker rektorn som fick vara med från start

Bok i Blekinge

Jämshögssonens storverk fick guldbaggar

I veckans bokkrönika noterar vi guldbaggeregnet över Aniara och avslöjar att Harry Martinson är hetare än på länge.

Familj

Nadja Sunesson och Daniel Johansson

Nadja Sunesson och Daniel Johansson i Karlskrona fick den 3 December en dotter, Astrid, som vägde 5180 g och var 52 cm. Syskon: Signe.

Godmorgon!

Godmorgon! Dags att lära sig programvara nr 747

När jag gick i skolan lärde jag mig att skriva skrivmaskin. Vi hade det på schemat. Jag lärde mig dock aldrig att skriva med korrekt handuppsättning, men det går ändå väldigt snabbt för mig att skriva med två fingrar på höger hand och fyra på vänster hand.

Utställning

Konserverade människor ger kluvna känslor

Många blekingar tog chansen när en utställning visades i Kalmar i helgen

Veckans panda

Vi fick också veckans panda i januari

Oskar. Walter. Selma. Jonathan.