JAS-kraschen: Viktig miljöinsats prisas

När JAS-planet kraschade riskerade miljöfarliga ämnen att spridas i området. I Haverikommissionens rapport omnämns flera gånger det arbete som gjordes för att hindra miljö- och hälsofarliga ämnen från att spridas.
Foto: Johan Nilsson / TT

Efter den omtalade kraschen där ett stridsflygplan av typen JAS 39 C Gripen krockade med en flock fåglar den 21 augusti 2018 gjordes ett stort arbete för att minska konsekvenserna på miljön i området. Detta enligt ett pressmeddelande från Brandskyddsföreningen.

När planet kraschade förorenades marken vid olycksplatsen med hälsofarliga och miljöfarliga ämnen från flygplanet. Planet var till stor del konstruerat av kolfiberkomposit som hade brunnit. Området där planet kraschade var dessutom ett planerat vattenskyddsområde.

För att förhindra miljöförstöring i området gjorde Brandskyddsföreningen Restvärderäddning ett antal åtgärder. Man täckte över platsen med presenningar och lade ut länsor som hindrade spridning i sjöarna.

- Rapporten från Haverikommissionen visar tydligt på vikten av att arbeta snabbt och strukturerat med sanering i samband med en olycka. Ju tidigare vi involveras i räddningsarbetet, desto bättre kan vi minimera de miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av en katastrof, säger Jesper Boqvist, operativ chef för Brandskyddsföreningen Restvärderäddning i ett pressmeddelande.

Läs mer

Sport

En dryg minut – sen var KHK:s ledning borta

Björklöven vände: ”Ändå ett fall framåt”

Ronneby

Flygbranschen jagar fler tjejer

”Arbetsgivarna tycker att tjejer är mer noggranna”

Sport

SHL-succé direkt för Paulsson

Mål och assist i första matchen för Växjö Lakers

Familj

Myrthel och Robin Mattisson Olsson

Myrthel och Robin Mattisson Olsson i Ronneby fick den 19 december en son, Elton, som vägde 3 760 g och var 50 cm.

Familj

Lisa och Johan Lindmar

Lisa och Johan Lindmar i Stockholm fick den 13 november en dotter, Laura, som vägde 3300 g och var 52 cm.

TV

Klart: Kidnappade snögubben har fått sitt namn

”Intresset över all förväntan”