Harry Potter-feber på Ronneby bibliotek

Förra årets Harry Potter-dag blev en succé, med flera besökare som klätt ut sig till sin favorit karaktär från böckerna. Nu är Ronneby bibliotek i full gång med förberedelserna inför årets firande. Den här gången vill de med green-screenteknik skapa en känsla av att kliva in i Harry Potters magiska värld.
Den 4 maj kan du kliva in i Harry Potters värld fast på Ronneby stadsbibliotek.
Foto: Murray Close

Lördagen den 4 maj, vilket egentligen är två dagar efter den officiella högtidsdagen, öppnar Ronneby stadsbibliotek upp dörrarna till Harry Potters magiska värld. Det hoppas få besök av både häxor, trollkarlar och mugglare från hela länet som vill lära sig trollformler och att brygga trolldryck.

Precis som förra året är besökarna välkomna att klä ut sig till sin favoritfigur från böckerna eller någon annan magisk karaktär.

– Det var många som hade klätt ut sig förra året och det blev verkligen en succé. Flera hade lagt ner mycket jobb på sina kostymer och gjort så fina saker. Det var väldigt roligt. Vi hoppas att det blir många som klär ut sig även i år, säger Veronica Nord, bibliotekarie i Ronneby.

Nytt för den här gången är att besökarna med hjälp av green-screenteknik, kan träda in i den magiska och spännande världen som J. K. Rowling har skapat i sina böcker om livet på internatskolan Hogwarts.

– Vi samarbetar med vår mediepedagog Alexander Lewin. Tanken är att man ska kunna skapa egna scener från Harry Potters värld, säger Veronica.

Under Potterdagen hålls undervisning i trollformler, tillverkning av magiska trollstavar och lektioner i trolldryckskonst. Slöjd i Blekinge ordnar med Potter-inspirerat pyssel och en tipsrunda som sätter deltagarnas Harry Potter-kunskaper på prov.

Har man en omaka strumpa hemma uppmanas man att ta med den och lämna till husalfen Dobby, som i en av böckerna blev fri från sin husbonde tack vare att Harry Potter lyckades få husbonden att ge Dobby en strumpa.

– Vi hoppas skapa en liten känsla av att kliva in i Harry Potters värld när vi firar hans dag på biblioteket, säger hon.

Läs mer

Nyheter

Olycka: Bil med fem personer in i träd

På lördagskvällen körde en personbil in i ett träd och ner i diket. En person stack från platsen, men ska senare ha gett sig till känna, uppger polisen.

Sport

En dryg minut – sen var KHK:s ledning borta

Björklöven vände: ”Ändå ett fall framåt”

TV

Testet: Så bra fungerar arenan för konserter

Brinova Arena fick bekänna färg när Takida sålde slut

Karlshamn

BILDEXTRA: De vann på årets näringslivsgala

”Det gäller att våga satsa”

Olofström

De nya sopbilarna förstörde hans väg

”Hål i huvudet att dra in med så stora fordon på den här lilla vägen”

Nyheter

Sveriges största rockband fann lugnet i Bräkne-Hoby

BLT träffade ett rutinerat gäng inför den stora turnépremiären