1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Häktad släppt efter brutal misshandel av 83-åring

50-åringens alibi kontrollerades.
Efter det släpptes han på fri fot – men han är fortfarande misstänkt för mordförsök och grovt rån mot 83-åringen i Kallinge.
Från häktningsförhandlingen då 50-åringen häktades.
Foto: Marcus Palmgren

Fyra män häktades i slutet av förra veckan misstänkta för grovt rån och försök till mord på en 83-åring.

Några dagar tidigare misstänks de fyra männen, varav en är släkting till offret, ha tagit sig i 83-åringens bostad och misshandlat honom brutalt.

Motivet ska ha varit pengar.

Flera av advokaterna i fallet var efter häktningsförhandlingen kritiska till att männens påstådda alibi inte hade kontrollerats.

Åklagaren Lena-Marie Bergström försvarade beslutet med att hon prioriterat andra åtgärder för att viktiga bevis inte skulle gå förlorade.

En av de misstänkta, en 50-årig man, överklagade beslutet att han skulle häktas till hovrätten. Där fick han dock inget gehör.

Under veckoslutet var sedan personal från Blekinge i Falkenberg för att kontrollera flera av männens alibi. Därefter hölls ett nytt förhör med 50-åringen. Efter det bestämde Lena-Marie Bergström att han kunde släppas fri, vilket P4 Blekinge var först med att berätta.

Mannen är fortfarande misstänkt för mordförsök och grovt rån, men nu bara skäligen, det vill säga den lägre misstankegraden.

– Vi har kontrollerat den bevisningen som han har åberopat. Det har inte bara varit vittnesförhör. Han har även uppgett andra saker. När vi har kontrollerat allt så stämmer det överens med hans uppgifter, säger Lena-Marie Bergström till BLT.

Hon bedömer inte att det finns någon risk att mannen nu kan försvåra utredningen.

Ytterligare två av de fyra misstänkta har förnekat inblandning i dådet. De har dock, enligt åklagaren, inte kunnat presentera alibin som gör att misstankarna försvagats.

Den fjärde mannen, släktingen till 83-åringen, har erkänt medhjälp till grov stöld.

Den drabbade mannen kunde höras igen i fredags.

– Då fick vi i stort sett de inledande uppgifterna bekräftade. Sen hade vi en rättsläkare som undersökte honom. Resultatet av den undersökningen har jag inte fått än, säger Lena-Marie Bergström.