1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Gratisbok ska ge dyrbara insikter

”Är du typ en sån man kan snacka med?”
Frågan från en ung vilsen tjej födde fröet som efter över två års arbete nu resulterat i en ny bok.
Författaren Micke Gunnarsson tror att den är så pass viktig för ungdomar att han väljer att dela ut den gratis.
Micke Gunnarsson är enligt egen utsago en ”kärleksfull irritatör”. Han driver företaget Barnatro ihop med sin hustru Jenny och är nu aktuell med sin nya ungdomsbok.
Foto: Staffan Lindbom

– För mig är den här boken väldigt viktig. När jag dör vill jag känna att jag har bidragit med någonting. Och detta är ett bidrag, säger Gunnarsson.

Beskrivningen ”författare” i ingressen berättar knappast hela sanningen. Alla som någon gång träffat Micke Gunnarsson vet att det är svårt att klistra fast en titel på honom. Han är en flitig föreläsare både inom och utanför Sveriges gränser, har ett par böcker bakom sig, men lägger kanske mest tid på att inspirera och vägleda unga via sociala medier.

– Kärleksfull irritatör. Kanske är det vad jag är?

Med den helt nybakade boken ”Tio saker jag vill säga till mina barn innan jag dör” vill han hjälpa ungdomar till en sundare syn på vad livet egentligen går ut på.

– Det är mitt sätt att säga till ungdomarna att vakna upp. Det är ni som ska skapa den nya världen. Lyssna inte på oss sjuka vuxna som springer upp för rulltrapporna hela tiden. Det är inte tiden som går snabbt, det är livet.

I sitt värv har han mött ungdomar som är utmattade redan i elvaårsåldern. Ungdomar som tror att matteprov, betyg och att bli rik i framtiden är livsavgörande.

– Alla kommer att läsa den här boken på sitt sätt. Men jag hoppas på fina samtal mellan föräldrar och barn. Förhoppningsvis kan den bli en dörröppnare för framtida diskussioner på föreläsningar och kanske i skolor.

Nästa vecka lanseras boken på allvar genom livesändningar på sociala medier.
Foto: Staffan Lindbom

Redan nu har lärare hört av sig och vill köpa boken för att dela ut den till sina avgångselever. Men de första tusen exemplaren kommer att delas ut gratis. Upplägget planerar Micke att presentera live via sina sociala medier om en vecka.

– I och med att jag vann Guldeken förra året fick jag tillräckligt med finansiering för att kunna dela ut de första böckerna gratis. Vill man betala kan det säkert finnas en möjlighet för det. Men min ambition är att vara en vuxen röst och sprida kärlek.

Med tanke på bokens titel. Har dina egna barn läst boken?

– Ja, mina tre söner har läst den och det tycker jag är fint. Men alla tre blev lurade av bokens förord där det står att det finns en sammanfattning på sidan 95. Det gör det förstås inte.