”Folk kommer att njuta från första till sista minut”

När revyn fyller 175 år firas det förstås i Olofström.
– Det kanske är kaxigt att säga, men jag tror att publiken kommer att njuta från första till sista minut, säger Johan Stjernquist, en av dem som ligger bakom nyårsrevyn ”Karl-Gerhard, Povel och vi”.
Lukas Wägbo och Johan Stjernquist är två av dem som ligger bakom nyårsrevyn i Olofström.
Foto: Gunnel Persson

En hyllning till den svenska revykonsten. Det är temat på årets nyårsrevy i Olofström. Som titeln ”Karl-Gerhard, Povel och vi” skvallrar om blir det både tillbakablickar och nyskrivet material.

– Revyn fyller 175 år. Det har vi tagit fasta på. Det blir en släng nostalgi blandat med härliga låtar, både nyskrivna och hyllningar i form av tolkningar av kända revyartister som Karl-Gerhard, Povel Ramel, Hasse och Tage, Galenskaparna och After shave. Det har funnit många fantastiska artister i Sverige, säger Johan Stjernquist, regissör och skådespelare i ”Det gamla revygänget” som ligger bakom föreställningen.

Han utlovar mycket musik under föreställningen.

– Folk tycker om när det är mycket av den varan. Jag förstod det efter att vi gjorde ”Lilla Chicago” för tre år sedan och har tagit fasta på det. Olofströmsborna ger oss bra respons. De försöker snoka reda på vad som kommer att hända när man träffar dem, säger Johan, som dock inte vill avslöja för mycket när han blir stoppad på stan.

– Men de kan förvänta sig träningsvärk i smilbanden. De kommer att ryckas med. Det kanske är kaxigt att säga, men jag tror att publiken kommer att njuta från första till sista minut.

Den lokala revytraditionen går inte att underskatta, menar han.

– Jag tror inte revyn hade funnits om det inte hade varit för landsbygden och alla fantastiska lokala artister. Revytraditionen kanske inte hade blivit så gammalt utan alla dem.

– Tjusningen med en revy är att det är förhållandevis fritt. Alla idéer man kommer på under året kan man få fritt utlopp för att använda. Du kan variera hejvilt men det blir ändå någon form av röd tråd. Det genomsyrar glädje, säger Johan Stjernquist.

Tillsammans med Lukas Wägbo är Johan en av regissörerna men kommer också att stå på scen.

– Vi är 13 personer i ensemblen, från Abbe Wägby, tio år gammal, till Bengt Bengtsson, 78 år. Det är kul med den variationen, säger Johan.

– Vi har träningsvärk i magen, så mycket skrattar vi under repetitionerna.

Premiär blir den 5 januari.

– Det kan bli fler föreställningar än de utannonserade sex. Men det beror på hur det går. Jag hoppas på fler, säger Johan Stjernquist.

Läs mer

Litteratur

Bok och hav flyttas till i höst

Litteraturfestivalen i Karlskrona, Bok och hav, som skulle ha arrangerats 15-17 maj skjuts upp. Beskedet kom under tisdagen, som Sydöstran var först med att meddela.

Sport

Lantz efter förlusten: ”Vi gör många bra saker”

Kalmar FF straffade Mjällby i säsongens andra träningsmatch.

Prova på

Tv: Squash med Teo blev första skolan ut

Nu laddar vi för fler roliga sporter som vi kan prova på

Familj

Sandra Karlsson och Mattias Östergren

Sandra Karlsson och Mattias Östergren i Rödeby fick den 24 december en son, Alex, som vägde 3645 g och var 50 cm. Syskon: Felix och Linus.

Bostad

Känner du igen våra klassiker?

Testa dig i quizet om svensk design

Familj

Myrthel och Robin Mattisson Olsson

Myrthel och Robin Mattisson Olsson i Ronneby fick den 19 december en son, Elton, som vägde 3 760 g och var 50 cm.