Fokus på rättssäkerhet under LSS-debatt

Nio politiker på scen och alla var rörande överens.
Tryggheten för de som bäst behöver hjälp måste stärkas.
Och rättssäkerheten måste ses över.
Landstingets och kommunernas skyldighet att upprätthålla intentionerna i FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna för funktionshindrade. Det var ämnet under debattkvällen.
Foto: Christian Hylse

Det var HSO Blekinge, en samarbetsorganisation för ett 30-tal funktionshinder- och anhörigföreningar i länet, som hade ordnat debattkvällen i Knut Hahnskolans aula.

Tajmingen var perfekt.

För några dagar sedan förändrade regeringen för den pågående LSS-utredningen. Sparkraven försvann och utredningen förlängdes till den 15 december i år. Dessutom föreslår regeringen att förändra omprövningssystemet. I dag måste alla som ansöker om assistans göra omprövningar vartannat år. Och då har ofta försäkringskassan nya tolkningar av rättsbeslut som gör att många omprövningar är mycket påfrestande för anhöriga, funktionshindrade och assistenter som inte vet om de får behålla sitt arbete.

– I framtiden gäller kontinuitet och mer fokus på rättssäkerheten, betonade det borgerliga oppositionsrådet i landstingsfullmäktige Alexander Wendt (M).

– Det är viktigt att alla blir lika behandlade oavsett handläggare och det gäller både för den kommunala och statliga assistansen.

En man i publiken menade att politikerna prat om ”alla människors lika värde” förvisso var vackert, men att det inte stämmer med verkligheten.

Erik Ohlsson (V) betonade då att det gäller att gå från ord till handling.

– Vi måste ligga på mer och även överklaga beslut. Många problem uppstår när lagar tolkas olika.

Försäkringskassan, som inte hade någon representant på plats, fick mycket kritik för de senaste åren hantering av många assistansärenden.

– Problemet är att 1 500 människor inte kan vara delaktiga i samhället i dag. De har hamnat i kläm i väntan på ett nytt beslut från Försäkringskassan. Hur ska vi tolka det besked som vi nu har fått från regeringen? undrade Maj Svensson, Neuroförbundet Blekinge.

Hon fick inget egentligt svar på den frågan. Inte mer än att Försäkringskassan inte ensam bär skuld för den uppkomna situationen.

– Lagen om LSS har inte förändrats men regeringen ville utreda varför kostnaderna för LSS ökat så dramatiskt under de senaste åren. Sedan har tyvärr vissa delar av Försäkringskassans utredningsteknik varit ett bekymmer som drabbat många funktionshindrade, sa Magnus Pettersson (S), kommunalrådskandidat i Ronneby.

Berndt Ohlin, HSO Blekinge.
Foto: Christian Hylse

Berndt Ohlin, HSO Blekinge, var nöjd med debatten.

– Det är viktiga frågor och jag hoppas verkligen att allt fler politiker gör någonting konkret och inte bara betonar hur viktig lagen om LSS är för de mänskliga rättigheterna.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Berättarfestivalen

Guldkornen i årets Berättarkraft

I år är det tre av Blekinges fem kommuner som deltar i den återkommande litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft. Men de många evenemangen vänder sig till alla.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet