Docka hängd med snara utanför stadshuset

En docka som hängts upp i en snara utanför Ronneby stadshus plockades ner av polisen under morgonen. Två andra dockor har hängts på två andra orter, samtliga dockor med uppsatta anslag med hot, riktade allmänt mot politiker.
Dockan upptäcktes runt klockan 7 på fredagsmorgonen
Foto: Privat: Kasper Almadani

Runt klockan 7 under fredagsmorgonen ringde en privatperson in till polisen och larmade om en docka som hängts utanför Ronneby Stadshus.

Två liknande dockor hittades utanför kommun- eller stadshus i Båstad och Skurup under morgonen.

Har ni någon misstänkt person eller grupp som kan stå bakom?

– Nej det finns ingen misstänkt, men det är så klart något vi kommer att kolla närmare på under utredningen för att se vilka det kan vara som står bakom dessa budskap, sa polisens Jimmy Modin under morgonen.

En uppsatt papperslapp på ytterdörren i stadshuset innehöll ett högerextremt budskap som också kunde tolkas som ett hot mot alla politiker.

– Det är alltid obehagligt med den här formen av hot. Men jag uppfattar ändå stämningen inne på arbetsplatsen som lugn. Vi har gått ut med information på vårt intranät. Det blir inga mer åtgärder i nuläget. Men om det dyker upp någon frågeställning eller diskussion om det som inträffat, är vi beredda att ta upp den, säger Per Drysén, kris- och beredskapshandläggare på Ronneby kommun.

Han kände inte till några andra hot riktade mot stadshuset på sistone. Under de senaste veckorna har nazistiska klisterlappar och anslag satts upp på olika håll i Ronneby, bland annat på Snäckebacksskolan och andra skolor.

Läs mer

BILDSPEL

Häng med in i nya restaurangen

Världsarvspizza på menyn • Restaurangchefen: ”Skönt att vi äntligen kan öppna”

Konst

Detaljrika akvareller med ett allvarsamt budskap

Amanda Åkessons konst avbildar utrotningshotade djur och växter med stor precision. Just nu visas hennes första utställning på Litorina Folkhögskola i Karlskrona.

Nyheter

Så mycket kostar hälsoarenan kommunen varje månad

Fortfarande ingen plan för populär anläggning

Familj

Cathrine och Tobias Fredriksson

Cathrine och Tobias Fredriksson i Karlskrona fick den 22 December en dotter, Nora, som vägde 4020 g och var 51 cm. Syskon: Alice

Godmorgon!

Snart flyttar Julius hemifrån

Jag gillar innovativa idéer, och jag gillar allt som på något sätt kan gynna miljön positivt. Att hyra en julgran år efter år kändes som en perfekt kombo av detta.

Familj

Madeleine och Daniel Gustafson

Madeleine och Daniel Gustafson i Fridlevstad fick den 16 november en son, Matheo, som vägde 3730 g och var 51 cm. Syskon: Max, Milia och ängeln Mio.