Dags för barnens egna lopp

Kalvinknatet har blivit en fest för hela familjen. När det första loppet startade i Ronneby hade de endast ett hundratal deltagare. I år hoppas arrangörerna på att slå det tidigare deltagarrekordet.
– Det är en fantastisk folkfest för hela familjen, säger Bosse Nilsson som är en av arrangörerna.
Den 25 maj är det dags för Kalvinknatet.
Foto: Marcus Johansson

Kalvinknatet har blivit en tradition för löparsugna barn. Det anordnas på 20 platser runt om i södra Sverige och har blivit ett av de största barnloppen i landet.

När FIF Gnistan fick frågan om att arrangera loppet i Ronneby för åtta år sedan hade loppet endast 100 deltagare. Antalet har ökat konstant och loppet har blivit en folkfest i Ronneby brunnspark.

Förra året utsågs FIF Gnistan till bästa arrangörsförening och i år hoppas den slå sitt deltagarrekord.

– Förhoppningen är att vi kommer upp i 1 500 deltagare i år, säger Bosse Nilsson, ordförande i FIF Gnistan.

Den 25 maj går startskottet på Silverbergsplanen i Brunnsparken. Loppet är indelat i olika åldersklasser där barnen springer tillsammans med andra som är födda samma år. Sträckan är olika lång beroende på ålder och de allra yngsta deltagarna får springa i en förälders sällskap.

En nyhet är att barn och ungdomar med funktionsvarianter har en egen klass.

– De springer 200 meter och de får starta årets kalvinknat, säger Bosse.

Sedan förra året har arrangörerna valt att inte ha någon tidtagning. Det är för att barnen inte ska känna stress eller jämföras med varandra. Fokus ligger i stället på att skapa en vana hos barn att vara aktiva och att ha kul tillsammans.

– Kalvinknatet är ett lopp som präglas av glädje och att röra på sig. Det är en väldigt fin aktivitet att göra tillsammans med barnen eller barnbarnen.

Alla deltagare får medalj och de tre första i de äldre åldersgrupperna får även pris. Vid mållinjen väntar också ett möte med Kalvin, Skånemejeriers maskot.

FIF Gnistan ordnar med aktiviteter runt arrangemanget. Barnen har bland annat möjlighet att under enkla former prova på friidrott. Bland årets grenar ingår stående längd, hinderbana och att kasta prick. Det finns även en hoppborg och inför varje lopp är det uppvärmning till musik.

– Det är en bra och rolig lördagsaktivitet för hela familjen. En folkfest för alla, säger han.

Läs mer

Sölvesborg

Brott: Tafsande 23-åring greps med handen på kvinnas rumpa

Mannen förföljde kvinnorna.

I Karolines del av världen

Karoline Sakoury Pettersson: Vi är alla människor

Jag sitter i soffan på ett mellanklasshotell och skriver denna krönika, medan min rumskompis står framför mig på sin bönematta och kör sin kvällsritual. Efteråt slår hon sig ner i fåtöljen intill och suckar missbelåtet.

Resor

En resa i Italien med det bästa av allt

Vi tog en roadtrip och upplevde allt från det aldrig sinande turistmyllret i Venedig och Pisa, till rustik vingårdscharm i Toscana och badliv på en italiensk riviera

Bokrecension

Spretig bok om arkitektur

BLT:s arkitekturkrönikör Peter Salander har läst den nya boken ”Bygg det folk gillar”. Den är skriven av Jerker Söderlind, debattör och känd som en av rösterna i ”arkitekturupproret”.

TV

Klart: Kidnappade snögubben har fått sitt namn

”Intresset över all förväntan”

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet