Volvo laddar för framtiden med XC40

En vit suv med svart tak och laddkabeln inkopplad. Så såg Volvos första elbil ut när den lanserades i Los Angeles.
– Det är hög tid att Volvo får ut en sådan här bil på marknaden, säger Martin Sköld, docent på Handelshögskolan i Stockholm.
Volvo Cars visade under onsdagen upp sin första elbil, XC40, i Los Angeles.
Foto: Michael Owen Baker

Volvo Cars har satt som mål att hälften av alla bilar man säljer 2025 ska vara helt eldrivna. Därmed har den batteridrivna XC40 ett visst ansvar på sina axlar, från onsdagens välregisserade världslansering i USA och framåt.

Eldrivna XC40 kan köras minst 40 mil om man startar med fullt batteri. Med en snabbladdare kan den laddas till 80 procent på 40 minuter.

Volvo säljer många hybrider, men XC40 blir först ut på marknaden för helt eldrivna bilar. Ganska många konkurrenter är redan där.

Mer än 12 000 elbilar har sålts i Sverige hittills i år (hybrider oräknade). Tesla toppar statistiken, före Renault, Kia och Nissan, visar siffror från Bil Sweden.

– "Greta-debatten" eldar på vår omställning. Man behöver ha sådana här produkter redo. Det är viktigt, säger Martin Sköld.

Foto: Michael Owen Baker

Det svenska, men Kinaägda, bilföretaget har även satt press på sig självt med den ambitiösa målsättningen för 2025.

– De måste göra sådana här saker på riktigt, inte bara tala om det, säger Mikael Wickelgren, doktor och bilforskare på högskolan i Skövde.

Martin Sköld tycker att modellen är väl vald som den första eldrivna Volvon, eftersom den inte i första hand körs längre sträckor.

Nya XC40 har även andra nyheter. Dit hör ett förargränssnitt anpassat för elbilar, och ett "unikt" främre lastutrymme som skapats när förbränningsmotorn har tagits bort.

Eldrivna XC40 ska också få uppdateringar automatiskt, ungefär som en mobiltelefon.

Läs mer

Ronneby

Blekinge: Olaglig gödning av vildsvin ökar i länet

Länsstyrelsen ryter ifrån: ”Det här är ett brott i lagens mening”

Ledare

Anders Gustafsson: Det finns ingen ”gratis” välfärd!

Det blev, efter många dramatiska turer på regionfullmäktige, nej till att införa ”gratis” sommarlovskort för barn och unga till nästa sommar. Det är ett bra beslut.

Ronneby

Samhälle: Sista vintern för välkänt landmärke

”Vi klarar nog en vinter till - sedan är det slut”

Nyheter

Kär grillost har många namn - här är skillnaderna

Halloumin har på kort tid blivit otroligt populär i Sverige.

Karlskrona

Blekingekontoret vann inte priset för Sveriges snyggaste kontor

Priset gick till ett kontor i Stockholm

Karlshamn

Larm: E 22 avstängd österut från Pukavik

En personbil har blivit påkörd i sidan på E 22 norr om Pukavik. Bilen står kvar på vägrenen och enligt larmet från Räddningstjänsten ska det befinna sig två personer i bilen.