Här är framtidens smarta tekniker

Adnan Kudsi och Oscar Kidell ser teknik i nästan allt de gör.
Nu belönas de två gymnasieeleverna med ett stipendium på 15 000 kronor
Adnan Kurdsi och Oscar Kidell på Teknikcollege i Olofström belönas med ett teknikstipendium.
Foto: LENA EHRING

I år fick juryn in ett tiotal projekt från eleverna på Teknikcollege på Nordenbergsskolan i Olofström.

– Det var en otroligt hög kvalitet på elevernas ansökningar. Och det var inte lätt att lätt välja, säger Ingela Håkansson, Olofströms näringsliv.

Men Adnan Kudsi och Oscar Kidell stack ut med sina projekt. Och i år blir det ett delat pris.

– Båda har en unik vision och vi är väldigt imponerade över deras arbete, säger Jens Listerö, vd för Länsförsäkringar Blekinge som delar ut stipendiet.

Jens Listerö, vd för Länsförsäkringar Blekinge delade ut stipendiet och Ingela Håkansson från Olofströms näringsliv är en del av juryn.
Foto: LENA EHRING

Oskar Kidell går på teknikprogrammet och hans specialprojekt har en tydlig koppling till både Olofström och industrin på orten.

– Jag bygger om en Volvo V50 från grunden. Jag började plocka isär den förra året och ska bygga ihop den på ett sätt som jag tycker den modellen borde se ut.

Bygget omfattar både interiört och karossen. Och Oscars mål är att ställa ut bilen nästa år.

Adnan Kurdis projekt handlar om att studera japanska för att kunna ta till sig utvecklingen inom japanskt robotteknik.

– Jag vill lära mig mer om kollisionsförebyggande system och jag hoppas kunna göra ett studiebesök i Japan, säger Adnan som går första året på teknikcollege.

När eleverna fick besked om att de utsågs som årets stipendiater reagerade de på samma sätt.

– Detta sporrar oss verkligen att fortsätta på teknikens väg. Det känns väldigt roligt att vårt arbete uppmärksammas, säger de.

Priset delas ut formellt på lördags i samband med Olofströms näringslivsgala.

Läs mer

Konst

Detaljrika akvareller med ett allvarsamt budskap

Amanda Åkessons konst avbildar utrotningshotade djur och växter med stor precision. Just nu visas hennes första utställning på Litorina Folkhögskola i Karlskrona.

Kultur

Naturen slår tillbaka i ny klimatthriller

”Pandokraterna” är en agenthistoria med komisk underton, om det moderna konsumtionssamhället, skriver recensenten Kjell Andersson.

Godmorgon!

God morgon! På tal om svårstavade namn

Plockar upp en tråd som kollegan Ingemar Lönnbom startade för några veckor sedan, om svårstavade namn. När jag muntligt ska uppge mitt efternamn brukar jag alltid säga som ett mantra ”Berghé, och det stavas B, E, R, G, H, E, och accent på det sista e:et”. Trots att jag säger detta väldigt långsamt brukar jag få upprepa mantrat två-tre gånger. Jag är van.

Familj

Sara Petersson och Erik Hedberg

Sara Petersson och Erik Hedberg i Karlskrona fick den 5 november en son, Nils, som vägde 1928 g och var 45 cm.

Minnesord

Minnesord Ulla Åberg

Ulla Åberg, som föddes i centrala Karlskrona, har hastigt avlidit vid en ålder av 74 år. Närmast sörjande är sonen Ulf med hustru Jessica och barnbarnen Svante, Sixten och Majken.

Familj

Minnesord Gudrun Malmer

Filosofie hedersdoktor Gudrun Malmer, Lund, avled den 6 december i en ålder av 99 år. Hon efterlämnar barnbarn, många vänner och kollegor. Begravningen sker den 20 december i Dalby Heligkorskyrka.