Gratis kortfilmsfestival via biblioteket

Att ”låna” film på biblioteket än inte så vanligt ännu. Nu i helgen utökas det vanliga filmutbudet med kortfilmsfestivalen i Stockholm fredag-lördag.
Foto: Karin Mattisson

På fredag och lördag är det fest för cineasterna. Då går den årliga kortfilmsfestivalen Stockmotion på Filmhuset i Stockholm. Men nu kan även filmentusiaster i Olofström ta del av utbudet. Det enda som krävs är ett lånekort på biblioteket.

Det är genom bibliotekens strömningstjänst Viddla (jämförbart med kommersiella tjänster som till exempel Netflix eller HBO) som kortfilmsfestivalens utbud blir tillgängligt även utanför huvudstaden.

Det är Viddla som förser Sveriges bibliotek med kvalitetsfilm som alla kan få ”låna” på sitt bibliotekskort. I utbudet finns 1 500 filmer i alla genrer. Det är de enskilda biblioteken som bestämmer hur många filmer som varje låntagare kan få gratis tillgång till per månad.

– I Olofström har vi satt en gräns på en film per vecka, säger bibliotekschef Anders Nylander. Det är gratis för låntagaren men inte för oss, så vi går snabbt i det ekonomiska taket när vi ”lånar ut” film. Därför finns det en gräns.

Det är ännu inte så många som ”lånar” film på Olofströms bibliotek berättar Anders Nylander.

– Jag tror inte alla har upptäckt det ännu. E-böcker känner folk till så där har vi en stor utlåning. Men jag tror filmutlåningen kommer att öka i takt med att det blir känt att vi kan erbjuda det.

– Och så finns ju de kommersiella tjänsterna som Netflix, det spelar nog också in så att folk inte söker sig till biblioteket för att kunna se film hemma.