Centeroro över att miljösamordnaren ifrågasätts

För några månader sedan lämnade kommunens miljösamordnare sin tjänst. Den är fortfarande inte utannonserad och nu protesterar centerpartiet mot att den ifrågsätts i budgetarbetet.
Kommunen har ännu inte annonserat efter någon efterträdare till miljösamordnaren Eva Johansson som lämnade kommunen för ett liknande jobb på länsstyrelsen tidigare i höstas.
Foto: Lena Karlsson

– Det är en ytterst märklig signal att ifrågasätta just den tjänsten när det är så mycket som handlar om miljön dessa dagar. Riktigt otajmat är det.

Centerns gruppledare Rolf Jönsson skräder inte orden.

– Den tjänsten kostar 650 tusen kronor om året och på kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag kommer centerpartiet att föreslå att den summan skjuts till i kommunledningsförvaltningens budget.

– Blir det inte ett ja till vårt förslag så får vi ta ställning till vad vi gör då.

Miljösamordnaren Eva Johansson har arbetat kring ett decennium i Olofströms kommun men har nu flyttat till länsstyrelsen för ett motsvarande arbete.

– Jag har trivts väldigt bra med Olofströms kommun som arbetsgivare, men nu är det dags att göra något nytt, sa hon till BLT under sin sista vecka i kommunhuset.

Kommunalrådet Morgan Bengtsson kan bekräfta att kommunen inte annonserat efter någon ny miljösamordnare men han vill lämna ett lugnande besked.

– Det är inte så att tjänsten ska bort, men vi vill se över den. Och det är en öppen fråga än så länge om det kommer att vara just den titeln när vi anställer någon ny för att arbeta med miljöfrågorna.

– I det stora besparingsarbetet med kommunens budget så måste vi vända på alla stenar. Kanske är det så att arbetsbeskrivningen för miljösamordnaren ska se lite annorlunda ut än den gjort hittills.

– Att få ihop budgeten handlar inte bara om 2020 utan vi måste ha ett perspektiv flera år framöver vilka kostnader vi kan dra på oss.

Summan av de besparingar som kommunledningsförvaltningen måste göra till 2020 är 1,6 miljoner kronor.

Läs mer

Nyheter

De får Region Blekinges kulturpris

”Betyder mycket för Blekinges kulturliv”

Nyheter

Ambassadörerna vill upptäcka Sverige utanför Stockholm

Internationellt intresse för nya forsknings- och utbildningskliniken.

Nyheter

Ökning av konkurser i länet – så många företag har fallit hittills

Lista: Här är de största konkurserna under september månad

Nyheter

Olycka stoppade tågen

Fortsatta förseningar

Karlskrona

Blekinge: Stort före detta fängelse ska säljas

Används för tillfället för studentboenden

Nyheter

Engblom om M-budgeten: ”Mer till Blekinge”

Riksdagsledamoten om skuggbudgeten som presenterades idag