C reserverar sig mot beslut om kylmaten

I veckan beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) om vad som ska gälla vid den nya upphandlingen av kylmat.
Centerns gruppledare Rolf Jönsson har reserverat sig mot kriterierna i kommunens upphandling av kylmat till äldre.
Foto: Bo Åkesson

Med några års mellanrum gör kommunen nya upphandlingar av den kylmat som man kör ut till äldre eller sjuka som bor hemma. Just nu är det Sodexo som levererar de färdiglagade rätterna.

Inför den nya upphandlingen har KSAU nu beslutat om vilka krav man ska ställa på dem som vill lämna anbud i nästa upphandlingsomgång. Centern är inte nöjd med kommunens kravspec.

– Nu beslutade man att ingredienser som är mindre än tio procent av maträtten inte behöver redovisas med ursprungsland. Det tycker vi är helt fel, då kan företagen stoppa i vad som helst, till exempel kött som inte håller måttet, säger Centerns gruppledare Rolf Jönsson.

Den andra punkten partiet reserverar sig mot handlar om hur stor vikt som ska läggas vid kvalitet när kommunen skriver sitt upphandlingsunderlag.

– Vårt förslag var att matens kvalitet ska ha 60 procent av värderingen och priset 40 procent. Nu blev vi nedröstade och beslutet är att värderingen ska fördelas 50/50.

– Klart att maten kostar lite mera då, men vi tror att de allra flesta hellre betalar en tia mer för maten om den smakar och luktar gott.

– Även om man blir dålig och inte kan laga mat själv så innebär det inte att man inte vill veta vad man äter och att det ska smaka gott.

Själva ska KSAU-ledamöterna proväta kylmat den 2 maj för att själva bilda sig en uppfattning om maten, som ofta har fått dålig kritik.

– Förra gången vi hade provätning så tyckte jag själv att det bara var efterrätten som slank ner någorlunda lätt, säger Rolf Jönsson.

Läs mer

Nyheter

MSB kräver utredning av översvämningarna i Blekinge

Skador och insatser ska kartläggas

Nyheter

Snöfall vid länsgränsen – Trafikverket varnar för halka på vägarna

Även SMHI varnar

Debatt

Förre KHK-chefen: ”Inga fler strategiska misstag från HA”

Lindbergs tankar om ett bättre system i Hockeysverige

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet