Åtgärden på Volvo – alla anställda går ned i lön

På grund av de plötsliga kasten och det rådande världsläget vidtar Volvo Olofström nu en helt ny arbetsmodell.
– Vi sitter i en annan situation än Volvo i Torslanda, säger Björn Olsson, ordförande i verkstadsklubben IF Metall.
Verkstadsklubbens ordförande Björn Olsson är positiv till uppgörelsen.
Foto: Bo Åkesson

Det hastigt skiftande världsläget orsakat av coronavirusets framfart, gör att Volvo Olofström ändrar sina arbetsrutiner.

– Vi tillsätter nu en utredningsgrupp som ska träffas varje fredag, säger Björn Olsson, ordförande för Verkstadsklubben. Där kommer vi gå igenom vad vi kan producera, vad som går att stänga ned och vilka som måste arbeta. Övriga får stanna hemma. Det första mötet blir dock på måndag nästa vecka, därefter varje fredag.

Ytterligare en åtgärd blir att alla, oavsett position i Olofströmsfabriken, under perioden för neddragning solidariskt går ned 6 procent i lön. Björn Olsson utesluter inte att det kan bli en återreglering av detta till de som inte tagit ut någon ledighet när läget stabiliserat sig igen.

Han tycker att Volvo Cars skött hanteringen av information kring stängningar av fabriken på ett bra sätt, men menar samtidigt att den bild som förmedlats från Volvo Cars inte visar hela sanningen.

– Här i Olofström har vi en helt annan, och bättre, situation än för Volvo i Torslanda, säger Björn Olsson. Vi levererar material till fabriken i Kina och till USA. Självklart kommer vi också att drabbas av detta, men beskedet om stängning berör Torslanda och Gent. Inte Olofström.

Enligt Björn Olsson finns det en stor förståelse bland de anställda i fabriken.

– Givet situationen så är alla positiva med den lösning som vi nu har kommit fram till. Alternativet hade varit varsel, säger han.

Från fackligt håll lovar Björn Olsson nu löpande information på Verkstadsklubbens webbsida. Samtidigt utlovas fackklubbens medlemskontor hålla öppet i högre utsträckning.

Björn Olsson menar att företaget nu gjort det bästa efter den givna situationen. Läget förvärras också av att ingen har en uppfattning om hur långvarig krisen kommer att bli.

– Situationen måste vara den mest allvarliga sedan efterkrigstiden, säger Björn Olsson. Det här är värre än den finanskris som drabbade landet år 2009. Självklart är folk här oroliga.

Läs mer

Sölvesborg

Utryckning: Eld spred sig till bod

Började brinna tidigt på morgonen

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Emma Mattsson och Filip Andersson

Emma Mattsson och Filip Andersson i Karlshamn fick den 16 december en dotter, Elise, som vägde 3678 gram och var 51 cm lång

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet