1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vinsten dyker för Assa Abloy

Lås- och säkerhetsbolaget Assa Abloy har det tufft under coronakrisen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Låsjätten Assa Abloy redovisar nu preliminära siffror för det första kvartalet 2020. Omsättningen var 22 173 miljoner kronor, en ökning med tre procent jämfört med det första kvartalet 2019.

Men samtidigt minskade den organiska tillväxten med tre procent. Minskningen var klart störst i Asien och Oceanien, där den rasade med en tredjedel. I Europa minskade den organiska tillväxten med fyra procent, medan den ökade med en procent i Nord- och Sydamerika.

"Under det första kvartalet påverkades verksamheten och intäkterna i Asien och i synnerhet Kina väsentligt. Verksamheten i resten av världen påverkades av leveransutmaningar från och med februari, medan försäljningen inte minskade markant förrän i mars" skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Rörelseresultatet var 2 751 miljoner kronor, ett rejält tapp med 18 procent jämfört med motsvarande period förra året. Rörelsemarginalen var 12,4 procent, en minskning med 2,7 procentenheter.

För att hantera situationen med coronapandemin har Assa Abloy både permitterat och sagt upp personal, infört reseförbud, minskat antalet konsulter och senarelagt projekt. Den fullständiga delårsrapporten offentliggörs den 29 april.