1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Attack mot regeringsbyggnad i Afghanistan

Beväpnade män och minst en självmordsbombare har attackerat en regeringsbyggnad i Jalalabad i östra Afghanistan, uppger en myndighetskällor. Minst nio personer, bland dem en kvinna och ett barn, har skadats i attacken.
Talibanernas politiske ledare Sher Mohammad Abbas Stanikzai. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Angriparna utlöste sprängladdningar utanför byggnaden, som används för distribution av elektroniska id-handlingar, säger en talesman för styret i Nangarharprovinsen. Sedan stormades bygganden av beväpnade män.

Attacken kommer kort efter det att talibanernas politiske ledare Sher Mohammad Abbas Stanikzai i en intervju med sagt att de håller dörren öppen om USA vill återuppta fredsförhandlingarna.

En attack i Kabul den 6 september där en amerikansk soldat och elva andra dödades fick Donald Trump att dra sig ur förhandlingarna. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har fördömt den senaste tidens attacker och sagt att talibanerna "måste börja visa genuint engagemang för fred".

Stanikzai avfärdar amerikanernas oro och säger till BBC att talibanerna inte gjort något fel.

– Enligt dem själva har de dödat tusentals talibaner. Om en amerikansk soldat dödats behöver de inte reagera så eftersom det inte finns något eldupphör från någon av sidorna.

– Från vårt håll är dörren öppen för förhandlingar. Så vi hoppas att den andra sidan tänker om.

Han bekräftar också att talibanerna vänt sig till både Ryssland och Kina för hjälp med fredsförhandlingarna.