1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Svårt att få personliga assistenter att stanna

Låg ersättning och liten chans till kompetensutveckling gör att många personliga assistenter lämnar sina arbeten, vilket drabbar brukarna.
Maria Persdotter vid en manifestation i december 2016. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Ersättningen som betalas ut till kommuner, assistansföretag och andra som utför personlig assistans släpar efter det generella löneläget sedan flera år tillbaka.

När den allmänna löne- och kostnadsutvecklingen på arbetsmarknaden legat på ungefär 2 procent årligen, så ligger uppräkning av timschablonen för dem som utför personlig assistans på 1,5 procent sedan 2014.

Svårt att få personal

Maria Persdotter, förbundsordförande för Rörelsehindrade barn och ungdomar, säger att löneläget är en fråga för branschen, men att bra löner är viktigt även ur ett brukarperspektiv:

– Det påverkar jättemycket. Dels är det jättesvårt att rekrytera personal och dels är det svårt att få personal att stanna eftersom de kan få bättre betalt i ett annat jobb. Det är allvarligt.

– Det finns många utmaningar med att arbeta som personlig assistent. Därför behöver man få tillgång till kompetensutveckling, men det finns inte utrymme för detta i dag, säger Maria Persdotter.

Inga pengar

I sin regeringsförklaring förra veckan uppgav statsminister Stefan Löfven (S) att LSS ska utvecklas och att personlig assistans ska präglas av hög kvalitet.

Samtidigt visar uppgifter till TT att assistansersättningen inte kommer att höjas med mer än 1,5 procent under nästa år heller.

– Det blir bara en läpparnas bekännelse. Det låter bra, men man lever inte upp till det. Det finns inga pengar till kompetensutveckling eller utbildning. Hur ska man då kunna höja kvaliteten?

– Min dotter har haft personlig assistent sedan hon var liten. Nu är hon 24 år och i dag finns det inte längre utrymme för handledning av nya assistenter. Det har blivit mycket tuffare, säger Maria Persdotter.