1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Spaniens Sánchez erbjuden hjälp från höger

Ledaren för socialdemokratiska PSOE, Pedro Sánchez, i samtal med mittenhögerpartiet Ciudadanos ledare Albert Rivera under ett möte i Madrid 2016. Arkivbild.
Foto: Francisco Seco/AP/TT

Ledaren för det spanska mittenhögerpartiet Ciudadanos, Albert Rivera, erbjuder sig att släppa fram socialdemokratiske Pedro Sánchez för en ny period som premiärminister om han går med på vissa villkor.

Rivera kräver bland annat att regeringen lovar att inte benåda de katalanska separatistledare som riskerar att dömas till fängelsestraff, och att den inte höjer skatter. Ciudadanosledarens erbjudande hänger på att han får med sig ledaren för det andra stora högerpartiet, Partido Popular (PP), på att gemensamt lägga ner sina röster i parlamentet så att Sánchez kan godkännas som premiärminister.

PP har dock inte uttalat sig om hur partiet ställer sig till förslaget.

Och själv förhåller sig Sánchez avvaktande. Utan att svara direkt på Riveras förslag säger han att hans politiska program redan ligger i linje med vad Ciudadanosledaren kräver.

PSOE blev största parti i valet i april men utan tillräckligt med stöd för att regera på egen hand. Sánchez har inte lyckats nå en överenskommelse med vänsterpartiet Podemos. Om parlamentet inte godkänner Sánchez som premiärminister den 23 september väntar nyval.