1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

IS till anfall medan al-Assad diskuterar fred

Våldet i det krigshärjade Syrien är ständigt närvarande och resterna av terrorrörelsen IS fortsätter att skörda dödsoffer. Parallellt pågår ett syriskt-ryskt arbete med att få ett stopp på det långa inbördeskriget.
Bilden tagen från en IS-video visar IS-stridande under slutstriden om staden al-Baghuz. Arkivbild.
Foto: AP/TT

Under de senaste två dygnen har över 60 soldater från den syriska armén och dess allierade styrkor dödats i IS-anfall på flera platser i Syrien, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som följer striderna från Storbritannien.

Anfallen är enligt SOHR de största militäroperationerna som IS genomfört efter att gruppen förlorade sitt sista territoriella fäste, enklaven al-Baghuz, i mars.

Ny konstitution

President Bashar al-Assad har återtagit kontrollen över stora delar av landet med hjälp av bland annat Ryssland. Den syriske presidenten träffade under fredagen och lördagen ryska tjänstemän för att diskutera fortsatta fredssamtal.

En ny konstitution i landet har lagts fram som en möjlig väg framåt för att få ett stopp på inbördeskriget. President al-Assad har dock motsatt sig att förhandla om Syriens konstitution.

Enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana fokuserade mötena framför allt på nästa runda av fredssamtal, men parterna har även fört diskussioner som rör handel och ekonomiskt samarbete länderna emellan.

Avtal med Ryssland

2017 godkände det ryska parlamentet, duman, ett avtal med Assad-regeringen om att på sikt göra Rysslands militära närvaro i Syrien permanent. Ryssland har sedan länge en flottbas i staden Tartus vid Syriens medelhavskust. Avtalet innebär att Ryssland kommer att hyra hamnen av den syriska regeringen och samtidigt bygga ut och modernisera den.

Enligt den ryske biträdande premiärministern Jurij Borisov kommer ett avtal undertecknas inom kort, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Kriget i Syrien har pågått i åtta år och fler än 370 000 människor, varav 112 000 civila, har mist livet som en följd av konflikten, enligt SOHR.