1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Undantagstillstånd i Chile efter t-banevåld

Chiles president Sebastián Piñera har utlyst undantagstillstånd i huvudstaden Santiago.
Beskedet kom efter våldsamma demonstrationer.
En demonstrant sparkar på en tårgasgranat under fredagens protester i Santiago.
Foto: Esteban Felix/AP/TT

På lördagen utbröt nya, våldsamma demonstrationer i Chile trots undantagstillståndet, skriver AFP.

Då hade hela tunnelbanesystemet i Chiles huvudstad Santiago varit stängt, och de 136 stationerna igenbommade sedan demonstranter vandaliserat flera stationer på fredagen

Då hade maskerade demonstranter satt eld på ingångarna till flera stationer, förstört vändkors och bränt ner minst en buss. När mörkret sedan föll på fredagskvällen anslöt sig tusentals personer i tumultet, och blockerade gatutrafiken i delar av centrala Santiago.

Våldsamheterna har fått president Sebastián Piñera att utlysa undantagstillstånd i huvudstaden och gett landets militär ansvar för att hålla ordning på gatorna.

"Ren brottslighet"

– Det är en sak att demonstrera, en annan att vandalisera så som vi har bevittnat, sade presidenten Sebastián Piñera till Radio Agricultura på fredagen.

– Det här är inte protester, det är ren brottslighet, fortsatte han.

Demonstrationerna började när gymnasie- och högskolestudenter för två veckor sedan gick ut på gatorna för att protestera mot höjda priser för att åka kommunalt.

De fredliga demonstrationerna övergick till mer handfasta protester. Bolaget bakom tunnelbanan uppger att mer än 200 larm kopplade till protesterna har registrerats. Polisen har vid ett flertal tillfällen använt tårgas för att skingra demonstranter.

Regeringen står på sig

Under fredagen ökade våldet, men regeringen lät sig inte bevekas. Transportminister Gloria Hutt sade att högre energipriser och en svagare peso ligger bakom höjningen, och att den inte kommer att dras tillbaka.

– Det här är inte en diskussion som borde ha lett till den här sortens våldsamheter, sade hon.

Nära hälften av Santiagos sex miljoner invånare personer åker varje dag med tunnelbanan. Höjningen på motsvarande knappt 50 öre per resa i rusningstrafiken slår hårt mot den fattigare delen av befolkningen.