1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Blåsig start på veckan – snart kommer solen

Det har blåst rejält i stora delar av landet under påskens sista dag. Hushåll i både Jämtland och Dalarna har varit utan ström och träd har fallit över vägarna.
Veckan inleds med ostadigt väder – men från och med onsdag blir det soligare i stora delar av landet. Arkivbild.
Foto: Arne Dedert/AP/TT

– Det har varit blåsigt i hela landet, kan man säga, men blåsigast har det varit i Norrland, norra Svealand och Dalarna, säger SMHI:s meteorolog Hampus Sellman till TT på måndagskvällen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Jämtlands län, som gäller till och med natten mot tisdag. Som mest var uppåt 1 400 hushåll utan ström under måndagen, enligt P4 Jämtland. Det rapporteras även om träd och en elledning som fallit över vägar till följd av blåsten.

Varning för snö

I Dalarnas län har klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar utfärdats fram till måndag kväll. Tusentals hushåll på olika håll i Dalarna var utan ström under måndagen, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

I både Dalarnas och Värmlands har polisen fått in flera samtal om träd som fallit över vägar.

Klass 1-varningar för mycket hård vind med nederbörd i form av snöfall har även utfärdats i Norrbottens län och norra Lapplandsfjällen. Också den varningen gäller fram till måndagskvällen.

Ökad molnighet

Tittar man på tisdagen ser det ut att bli en solig inledning i större delen av landet.

I Götaland blir det mest uppehållsväder men ökad molnighet framför allt i den norra delen under dagen. Mellan 7 och 10 plusgrader väntas här.

Svealand får 4–7 grader och även här kommer molnigheten att öka under dagen. Det kan bli en del nederbörd under eftermiddagen och kvällen.

– I Dalarna och norra Värmland kan det vara fråga om snö, men annars blir det regn i övriga delar av Svealand, säger meteorolog Hampus Sellman.

I Norrland blir det soligt förutom vid kustlandet, och molnigheten kommer att öka under dagen med snö som kommer in västerifrån. 0–5 plusgrader blir det på tisdagen, i fjällen dock minusgrader.

Soligare avslut

Framåt mitten av veckan lugnar det sig och ger plats för mer vårlikt väder.

– Under onsdagen sker det en stabilisering i väderläget med en högtrycksrygg som drar in. Det blir en hel del sol i stora delar av landet med en temperatur som hoppar upp till tvåsiffrigt främst i Svealand och Götaland, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

I stora delar av Norrland väntas temperaturer på 3–8 plusgrader, i fjällkedjan lokalt minusgrader.

– Sedan är det någorlunda stabilt resten av veckan. Sol varvar med moln generellt. I söder blir det temperaturer på omkring tio plusgrader. Lite lägre i norr, men under dagtid ser det ut att hålla sig på plusgrader även i stora delar av Norrland, säger Lindberg Stoltz.