1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åklagare överklagar inte Asap Rocky-dom

Åklagaren Daniel Suneson överklagar inte misshandelsdomen mot världsartisten Asap Rocky.
Suneson accepterar tingsrättens bevisvärdering – det är inte styrkt att det använts hela eller trasiga flaskor vid misshandeln.
Asap Rockys advokat Slobodan Jovicic har ännu inte sagt om han kommer att överklaga domen eller inte.
Foto: Anna Harvard/TT

– Jag har resonerat som så att de faktiskt döms för misshandel alla tre, och att tingsrätten avfärdade deras nödvärnsinvändning, det var jag mycket nöjd med, säger åklagare Daniel Suneson till TT, om beslutet att inte överklaga domen.

Asap Rocky dömdes den 14 augusti till villkorlig dom för misshandel efter ett bråk i Stockholm i slutet av juni. Han hade då suttit häktad i en dryg månad. Ytterligare två män som var i artistens sällskap den kvällen dömdes med samma påföljd.

Försvaret argumenterade i tingsrätten att deras klienter agerade i nödvärn vid misshandeln, då de ska ha känt sig förföljda och hotade av målsägaren och dennes vän. Den invändningen accepterades alltså inte av tingsrätten.

Inte nöjd med påföljden

Trots att åklagaren inte överklagar anser han att den villkorliga domen för de tre männen var en för lindrig påföljd.

– Även om jag inte är helt nöjd med påföljden är det inte samma sak som att jag måste överklaga en dom till varje pris.

Den misshandlade 19-åringen har via sitt målsägarbiträde Magnus Strömberg meddelat att han vill överklaga domen, förutsatt att åklagaren har samma önskan.

"För honom är det en märklig upplevelse att ha utsatts för detta våld, som dokumenterats bland annat genom bilder, men att förövarna ändå inte döms fullt ut", skrev Magnus Strömberg i ett mejl till Expressen.

TT: Hur har du förhållit dig till det?

– Jag tar mitt beslut själv. Och jag gör värderingen utifrån om jag tror att jag kan få en ändring i hovrätten. Det är det som styr mitt beslut, säger Suneson.

TT: Var det ett svårt beslut?

– Jag har läst domen noga denna vecka och funderat fram och tillbaka. Det var flera faktorer att ta hänsyn till, så jag valde att låta ta det lite längre tid innan jag fattade beslut.

Försvaret har inte bestämt sig

Asap Rockys advokat Slobodan Jovicic säger till TT att försvaret ännu inte bestämt sig för om de ska överklaga domen eller inte.