Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Vi har blivit alldeles för bekväma”

Nättrabyfamiljen är taggade att bli mer klimatsmarta. Nu siktar de på att göra sig av med en bil.
– Vi har blivit alldeles för bekväma, säger Maria Lagnemar.
Mjövik/Nättraby • Publicerad 10 maj 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
Kevin, Maria, Harry och Tyra Lagnemar har börjat en spännande klimatresa. De har antagit utmaningen som riktar sig till Nättrabyborna; att minska sitt bilåkande.
Kevin, Maria, Harry och Tyra Lagnemar har börjat en spännande klimatresa. De har antagit utmaningen som riktar sig till Nättrabyborna; att minska sitt bilåkande.Foto: Bo Åkesson

Familjen Lagnemar består av mamma Maria, pappa Kevin och barnen Harry, 5, och Tyra, 9.

I hushållet ingår två dieselbilar,två klart pendlingsvänliga vuxencyklar och bra barncyklar. Men de är väl som de flesta andra som kör en del efter jobbet. Kanske inte till så många barnaktiviteter ännu, men mat ska handlas, ungar ska hämtas och så vill man kanske hinna med några träningspass på friskis också.

Annons

Och det är just det sidopusslet som Kevin ser som den stora utmaningen. Det lättaste är ju att ta höjd för dem genom att ta varsitt barn i varsin bil och lämna av på förskola respektive skola innan man kör in till stan.

Att ”bara” cykla de 1, 5 milen in till örlogsbasen, ser han inte som något speciellt stort projekt.

– När bilarna står här hemma är det alldeles för lätt att man tar dem. Men det skulle faktiskt gå att turas om att köra bil och cykla till stan. Dessutom är det bara 300 meter till hållplatsen där snabbussen in till stan stannar. Jag har testat den några gånger, och det var faktiskt riktigt skönt att bara åka med, säger hans fru, som ser fram emot att cykla mer. För att det är klimatvänligt men också för att det ger en del pengar. Och för att det är en utmaning så klart.

Hon tror absolut att det skulle gå bra att klara sig på en bil. Men hon tror också att det till en början kräver lite planering. Precis som det gjorde när familjen började äta mer vegetariskt vid årsskiftet.

– Nu är det bara roligt att bekanta sig med alla nya varor, säger Maria Lagnemar, som genom att vara med i projektet ”Hållbar bilism” hoppas få många klimatsmarta tips men också att hennes familj kan inspirera andra.

Kerstin PorshedSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons