Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stegvis nystart i Europas skolor

I glesa rader och steg för steg öppnar allt fler av Europas skolor igen efter coronakrisen.
Oron är stor över hur nedstängningen har slagit mot de svaga.
Coronaviruset • Publicerad 18 maj 2020
Försiktig skolstart med munskydd och ordentliga avstånd för sjätteklassarna i Les Magnolias-skolan i Bryssel.
Försiktig skolstart med munskydd och ordentliga avstånd för sjätteklassarna i Les Magnolias-skolan i Bryssel.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Efter mer än två månaders frånvaro återvände runt 120 000 belgiska barn och ungdomar till sina skolor på måndagen.

För somliga blev det bara ett kort besök innan hela terminen blåstes av – som exempelvis för avgångseleverna med godkända betyg på Jean XXIII-gymnasiet i Woluwe-St-Pierre i östra Bryssel.

Annons

– För dem är det slut. Det är inte så stor idé att lägga fram helt nya saker i det här läget. Då är det bättre att vi prioriterar de timmar vi har på att stödja de elever som har problem, säger rektorn Pascal Moreau till tidningen Le Soir.

Svårt för svaga

De svaga eleverna har drabbats värst av coronanedstängningen. Det konstateras även av EU-ländernas utbildningsministrar under ett webbmöte på måndagen.

– Det finns en stolthet i att man ändå har lyckats så bra med distansundervisningen, med de otroligt dåliga förutsättningar som var, med kort förberedelsetid. Men det finns en mycket stor oro för likvärdigheten, elever som inte har tillgång till datorer, har dålig wifi-uppkoppling hemma, bor trångt eller behöver särskilt stöd. Det är de som råkar illa ut i det här, säger Sveriges Anna Ekström (S) till TT.

Att se till att alla elever lär sig det som de skulle ha lärt sig i år blir en rejäl utmaning.

– I Sverige har vi öppnat upp så att rektorn kan flytta undervisning från en årskurs till en annan eller till och med från låg- till mellanstadiet om det skulle behövas. Vi har gjort det här mycket mer flexibelt. Men det är klart att det är svårare i de länder där det har varit helt stängt, säger Ekström.

"Allt blir bra"

I Belgien är det tills vidare bara avgångseleverna på gymnasiet och mellanstadiet som fått återvända till skolan.

"Allt kommer att bli bra" har fröken skrivit på svarta tavlan i den lilla byn Saint-Médard i Ardennerna där Le Soir följer sjätteklassarnas första skoldag.

– Jag har mest varit orolig över att jag inte riktigt vetat vad vi skulle göra, berättar eleven Hannelore.

– Det som stressade mig var inte coronaviruset, utan att jag inte skulle klara de övningar vi fått, säger klasskamraten Chris.

EU:s utbildningsministrar har samtidigt också lärt sig en läxa.

Annons

– Den ene efter den andra sade samma sak: ja, nu vet vi att distansundervisning är något vi kan ta till. Men vi vet också att ingenting slår vanlig undervisning i klassrum. Det är det absolut bästa, säger Anna Ekström till TT.

Fakta: Skolstart i Belgien

Under coronakrisen har skolorna i Belgien varit stängda sedan den 13 mars. När de nu öppnas igen är det i första hand avgångseleverna på gymnasiet och mellanstadiet som kommer tillbaka. Undervisningen får dock endast ske i grupper om maximalt 10–12 elever, vilket gör att de flesta endast kan räkna med ett fåtal skoldagar och lektionstimmar i veckan.

Nästa vecka återkommer även första- och eventuellt andraklassarna på lågstadiet, medan andra klasser får vänta till i juni. Många skolor har samtidigt redan bestämt att låta övriga elever ha distansundervisning under hela återstoden av terminen.

Läsåret i Belgien pågår fram till den 30 juni.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons