1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Så rustar du bilen för hösten

Nu är hösten på gång. För att ha en problemfri bil de kalla månaderna gäller det att vara ute i god tid. Mikael Hägg, affärschef på Mekonomen, berättar hur du ska göra.
Mikael Hägg, affärschef på Mekonomen, berättar hur du gör bilen redo för hösten och vintern.
Foto: Stina Pettersson

Att vara ute i god tid är a och o för en problemfri höst på vägarna. Redan nu är det dags för förberedelserna. Se till att du har glykol (kylarvätska) och spolarvätska samt att de klarar kylan. Om kylarvätskan inte gör det kan motorn gå sönder. Du bör även serva bilen och kontrollera olja, oljefilter och ventilation. Om oljan aldrig byts kan det skada motorn.

– Börja nu. Det spelar ingen roll att hösten och vintern inte är här än för de kommer, säger Mikael Hägg, affärschef på Mekonomen i Ronneby och Karlskrona.

Det är också en bra idé att se över vaxskyddet för att inte få lackskador.

– Många är noga på sommaren men egentligen är det på vintern bilen behöver extra skydd när det ligger salt på vägarna, säger han.

Det gäller även att vara ute i god tid med däcken. Kontrollera skicket på dina vinterdäck och byt dem om det behövs. Den 1 oktober får du sätta på dubbdäck och mellan den 1 december och 31 mars ska du ha vinterdäck om det är vinterväglag.

– När det är under fem plusgrader fyller sommardäcken inte någon större funktion, säger Mikael.

Då tycker han att de som har friktionsdäck kan lägga på dem.

Bromsar är något som kan krångla när det blir kallt men de kontrolleras vid en service. Har du ett dåligt batteri kan det sluta fungera när det blir kallt.

Vindrutor som fryser är ett vanligt problem den kyligare delen av året. Att lägga en filt över rutan kan hjälpa. Se till att ha en bra isskrapa. Enligt Mikael kan du behöva byta efter att bara ha använt den fem gånger.

Det är bra att ha rätt utrustning i bilen. En skyffel att ta bort snön med är bra att ha liksom en filt, värmeljus och tändstickor om du fastnar i en snödriva.

Fakta:

Checklista

• Se till att du har glykol och spolarvätska och att de klarar kylan.
• Gör en service på bilen. Då kontrolleras olja, oljefilter, ventilation, bromsar och batteriet.
• Kontrollera vaxskyddet för att inte få lackskador.
• Se över skicket på dina vinterdäck och byt till dem i god tid. Du får ha dubbdäck från och med den 1 oktober. Mellan den 1 december och 31 mars ska vinterdäcken vara på om det är vinterväglag.
• Lägg en filt över vindrutan för att den inte ska frysa.
• Ha en skyffel, filt, värmeljus och tändstickor i bilen i fall du fastnar i snön.