1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Så mycket omsätter detaljhandeln i Blekinge

Detaljhandelns omsättning i Blekinge ökade 2018 jämfört med förra året. Många butiker har öppnats och stängts under året som gått. Läs några utvalda händelser från din kommun.
Öppningen av Lager 157 i Amiralen såg en hel del besökare.
Foto: Marcus Palmgren

Detaljhandeln i Blekinge omsatte 9.5 miljarder kronor under hela 2018. Det är en ökning med en procent jämfört med 2017. Detta enligt ett pressmeddelande baserad på en undersökning av HUI Research.

Karlskrona stod för störst omsättning med 4,6 miljarder kronor. Karlshamn och Ronneby kom in på andra och tredje plats med 1,9 respektive 1,5 miljarder kronor.

Sölvesborg stod dock för starkast utveckling då de ökade omsättningen med fem procent, eller 47 miljoner kronor mer än föregående år.

Pressmeddelandet valde även ut några specifika nyheter kring detaljhandeln i de olika kommunerna.

Karlskrona

Det har hänt en del kring detaljhandeln i länet. I Karlskrona stängde Harald Nyborg sin butik 2018. Wellness Studio, gymkedjan från Blekinge, etablerade dock sig i Lyckeby tidigt 2019 och Lager 157 öppnade butik i Amiralen under sommaren.

Karlshamn

I Karlshamn såg vi XL-Bygg öppna varuhus sent 2018 och Rusta slog upp sina portar i våras. Vi fick också se Jysk flytta sin butik från den plats de legat på i 27 år.

Ronneby

I Ronneby fick vi se en del nedläggningar. Galleria Diamanten förlorade både Skokällarn och Andra Våningen i våras. KappAhl har också berättat att de kommer stänga sin butik i gallerian. Matbutiken Espehallen blev även tvungna att lägga ner i maj. Däremot fick Ronneby se öppnande hamburgerrestaurangen Max i sommar.

Sölvesborg

Sölvesborg fick sig ett tillskott till detaljhandeln i och med att Byggmax öppnade butik under sommaren 2018.

Olofström

Olofström omnämns inte i undersökningen, men en hel del har hänt bara i somras. Intersport fick stänga, men butiken hittade snabbt en ny ägare. En sportfiskebutik öppnade i centrum och efter att Holje Digital gick i konkurs flyttade en ny aktör in i lokalen.