Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Region Blekinge: Då ska du testas för coronaviruset

Region Blekinge har uppdaterat information om när du ska testa dig för coronaviruset. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten ökat risknivån för att smittade personer upptäcks i Sverige.
Blekinge • Publicerad 25 februari 2020 • Uppdaterad 27 februari 2020
Foto: Gao Xiang

Region Blekinge har via ett pressmeddelande gått ut med folkhälsomyndighetens uppdaterade riktlinjer för coronaviruset.

Efter de senaste dagarnas utbrott av viruset i Italien har folkhälsomyndigheten uppdaterat kriterier för de som ska testas.

Annons

Om du varit i Kinas fastland, Iran, Sydkorea eller Norra Italiens regioner: Lombariet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto och inom 14 dagar från hemresan insjuknat akut med feber, hosta eller andnöd ska du testas.

Misstänker du att du har drabbats av coronaviruset ska du ringa 1177. Man ska alltså inte besöka vårdcentral eller akutmottagning på egen hand, skriver Region Blekinge.

”I Blekinge följer vi utvecklingen och står i kontinuerlig kontakt med Folkhälsomyndigheten vars riktlinjer och rekommendationer vi följer. I nuläget görs bedömningen att risken för en smittspridning i det svenska samhället är låg”, avslutar Region Blekinge sitt pressmeddelande med.

Under tisdagseftermiddagen uppdaterade folkhälsomyndigheten risknivån för Coronaviruset.

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Hög innebär den näst högsta nivån på en femgradig skala.

Den nya bedömningen innebär att risknivån höjs. Risken för en allmän spridning i landet är dock låg, som innebär den näst lägsta nivån på skalan.

"Den nya bedömningen bygger på en analys av virusets spridning i världen, främst genom uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Indikationer talar för att det nu förekommer samhällsspridning i begränsad omfattning i framförallt Sydkorea, Iran och norra Italien. Samtidigt rapporterar WHO att ökningen av nya fall avtagit i Kina", skriver Folkhälsomyndigheten.

Här saknas innehåll

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons