Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oro för mer våld mot kvinnor i stängt Spanien

Samtalen till kvinnofridslinjen har ökat kraftigt under nedstängningen i Spanien. Samtidigt har polisanmälningarna om våld i nära relationer minskat.
Spanien • Publicerad 2 maj 2020
En kvinna håller en skylt med texten "Alla är inte här. De mördade saknas" under en manifestation på internationella kvinnodagen i Pamplona den 8 mars i år, några dagar innan Spanien stängdes ner.
En kvinna håller en skylt med texten "Alla är inte här. De mördade saknas" under en manifestation på internationella kvinnodagen i Pamplona den 8 mars i år, några dagar innan Spanien stängdes ner.Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
En apoteksanställd blickar ut från en liten öppning i järnjalusin medan han inväntar kunder i Igualada i Katalonien.
En apoteksanställd blickar ut från en liten öppning i järnjalusin medan han inväntar kunder i Igualada i Katalonien.Foto: Felipe Dana/AP/TT

Kvinnorättsorganisationer i flera länder har larmat om en ökning av våld i nära relationer under coronakrisen, då utsatta kvinnor tvingas hålla sig hemma med sina förövare.

Även om vissa lättnader av restriktionerna gjorts med början i helgen förblir samhället på det stora hela nedstängt – vilket gör det svårare än vanligt att skydda offren och bedriva förebyggande arbete.

Annons

Om strikta restriktioner behålls i totalt tre månader kan man vänta sig över 30 miljoner fler fall än vanligt av könsbaserat våld runt om i världen, enligt en rapport från FN-organet UNFPA.

I Spanien har det rått utegångsförbud med få undantag i drygt en och en halv månad. Under de första två veckorna av april tog den nationella stödtelefonen för utsatta kvinnor emot 4 042 samtal – en ökning med nästan 50 procent jämfört med samma period förra året, enligt statistik från jämställdhetsdepartementet.

Svårt att anmäla

Antalet som sökt stöd via onlinetjänsten har ökat ännu mer.

– Nedstängningen är på sätt och vis idealisk för många förövare, för på det viset blir det lättare att utöva makt och kontroll, säger María Ángeles Jaime de Pablo, ordförande för Asociación de Mujeres Juristas Themis, som arbetar för kvinnors rättigheter utifrån ett rättsligt perspektiv, till TT.

Det är oklart om våldet i hemmen ökat under samma period; det finns inga uppgifter om innehållet i samtalen till stödtelefonen. Tittar man på antalet polisanmälningar så har de minskat, vilket väcker oro för att mörkertalet blivit större.

– Många utsatta kvinnor har levt med våld och hot från sin partner under lång tid. Då är särskilt det svårt i den nuvarande situationen, med nedstängningen, att ta steget att anmäla och försöka påbörja en befrielseprocess, en resa från offer till överlevare, säger María Ángeles Jaime de Pablo.

Söker hjälp på apotek

För att underlätta för kvinnor att ta sig ur en våldsrelation under nedstängningen har de regionala myndigheterna på Kanarieöarna lanserat ett system där offer diskret kan be om hjälp på apotek. Om en kund frågar efter ett munskydd av typen "mascarilla-19" ska personalen omedelbart larma myndigheterna.

Fram till i torsdags hade 18 sådana larm kommit in, skriver Kanarieöarnas jämställdhetsmyndighet i ett mejl till TT.

Initiativet har bidragit till att sätta ljuset på kvinnors situation under coronakrisen, och flera andra regioner har tagit efter systemet.

Men för många offer handlar det om att hela tiden försöka parera hotet om våld – särskilt under nedstängningen. En kvinna som arbetar med stöd till utsatta ger en inblick i den nuvarande situationen i en berättande artikel på dagstidningen El País sajt.

"Inte läge nu"

Annons

Hon återger ett typiskt samtal med en av de kvinnor hon under en längre tid försökt hjälpa att ta sig ur en våldsrelation:

"Jag är försiktig och gör allt som han ber mig att göra, jag pratar nästan inte alls i telefon. Han är lugn, nu har han gått ner för att handla. Nu när han har mig här hemma hela dagarna så blir han inte misstänksam", säger kvinnan, som i dagsläget inte ser någon utväg.

"Just nu, i den här situationen, är det inte läge (att lämna)."

Enligt den senast tillgängliga statistiken tycks inte antalet kvinnomord i relationer ha ökat under nedstängningen.

– Kvinnor mördas när de gör motstånd, när de försöker befria sig från en situation av kontroll och underordning, när de lämnar, säger María Ángeles Jaime de Pablo.

Bakgrund: Dödligt våld mot kvinnor

Minst 19 kvinnor har dödats i Spanien hittills i år av sin partner eller ex-partner, enligt officiell statistik.

Totalt har 1 051 mord på kvinnor med kvinnofientliga motiv skett sedan 2003, då statistik började föras över detta.

Källa: Spaniens jämställdhetsdepartement

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons