Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ökad inlämning av elavfall

Över 147 000 ton elektronik lämnades till återvinning under 2019, enligt statistik från El-Kretsen. Det är en liten viktuppgång jämfört med 2018. Även antalet dumpade elprodukter ökade.
Miljö • Publicerad 25 maj 2020
Återvinningen av elskrot fortsatte att öka förra året. Arkivbild.
Återvinningen av elskrot fortsatte att öka förra året. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

El-Kretsen är ett nationellt insamlingssystem för elektronik, batterier och ljuskällor som sker i samarbete med kommunernas återvinningscentraler.

Under flera år har totalvikten minskat eftersom elprodukter blivit lättare, till exempel slängs numera allt fler platta tv-apparater och färre "tjock-tv"-apparater.

Annons

Men förra året bröts trenden och insamlingen ökade både sett till vikt och antal. Cirka 62 miljoner elprodukter lämnades in, ungefär två miljoner fler än föregående år.

Det mesta av den uttjänta elektroniken – dvd-spelare, radioapparater, tv-boxar, kaffebryggare, hårfönar, vitvaror, batterier, lampor, lysrör med mera – kommer från de kommunala återvinningscentralerna, men även företag och andra parter bidrar.

Totalvikten ökade med nästan en procent till 147 627 ton, vilket motsvarar cirka 14,3 kilo per invånare. Precis som under 2018 hamnade Jämtland i topp med 19,5 kilo insamlade elprodukter per person. Minst insamling hade Stockholm med 9,0 kilo.

Under årets viruskris har trycket ökat på återvinningssystemet. På många återvinningscentraler har människor fått slussats in i omgångar för att skydda personalen och minska risken för smittspridning.

"Från vår logistikavdelning som dagligen pratar med återvinningscentraler runt om i landet får vi signalen att antalet kunder som kommer och återvinner är 30–50 procent högre än normalt", säger Martin Seeger, vd för El-Kretsen, i ett pressmeddelande.

Fakta: Återvinning av elavfall

El-Kretsen är en gemensam tjänst som elektronikproducenterna skapade för att göra återvinningsprocessen smidigare när producentansvaret infördes 2001.

I det rikstäckande insamlingssystemet för uttjänt elektronik och batterier ingår cirka 600 återvinningscentraler, 2 000 insamlingsplatser för småelektronik och ljuskällor och 10 000 batteriholkar.

Källa: El-Kretsen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons