1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tolv hektar brinner i naturreservat i Haninge

Fyra helikoptrar sattes in under eftermiddagen för att bekämpa skogsbranden i Svartjöns och Paradisets naturreservat, söder om Stockholm.
Foto: Pontus Altin/TT

Skogbranden som rasar i Svartsjöns och Paradisets naturreservat i Haninge och Huddinge kommun, söder om Stockholm, sprider sig inte längre.

– Vi har haft god hjälp av helikopterresurser, i samspel med killarna och tjejerna som har kämpat på marken, säger Magnus Gärtner, insatsledare på Södertörns brandförsvarsförbund.

Två helikoptrar från MSB vattenbombar fortfarande brandområdet vid halv tiotiden. Räddningstjänsten är på plats från tre brandstationer.

– Grovt uppskattat har ungefär 120 000 kvadratmeter brunnit, ungefär 20 fotbollsplaner.

Intensiteten beräknas gå ner ytterligare under natten på grund av luftfuktigheten, enligt räddningstjänsten, som jobbar på till mörkrets inbrott.

– Det är svårt att jobba när det är mörkt och av säkerhetsskäl har vi minimalt med personal under natten. Så fort det ljusnar smäller vi på med mycket personal igen, säger Gärtner.

Flera mindre markbränder har brunnit i länet på söndagen. Räddningstjänsterna i länet avråder från att elda, då det varma och torra vädret innebär en ökad brandrisk i skog och mark.